Szombathely

2016.03.04. 10:03

100 négyzetméteres faldarab zuhant le a szombathelyi házról (frissítve)

Péntek délelőtt 10 órakor hatalmas robajra ébredtek a szombathelyi Krúdy Gyula utca 6. szám lakói. Az egyik ott élő, Rábai Péter beszámolója szerint a tömb lakóház hőszigetelésének 100-110 négyzetméteres darabja egyben zuhant le az utcára.

Simán Klára

Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a parkoló járművek rongálódtak.

A katasztrófavédelem szakemberei kivonultak, de a darabok és a sérült járművek még másfél óra múltán is ott voltak.

fotó: Rábai Péter, Szendi Péter

A lakó szerint a hőszigetelés silány kivitelezésének a hibájából történt a veszélyes baleset.

Frissítés: Csődbe ment kivitelező okozhatta a szombathelyi falomlást

Életveszélyes helyzetet okozott a nagy erejű szél a Krúdy Gyula utcában Szombathelyen: közel három emeletnyi homlokzati hőszigetelés zuhant le az egyik háztömb faláról. Egy arra járó idős néni néhány méternyire sétált, így megúszta – nem zuhant rá a faldarab. A parkoló kocsikra viszont igen.

- Óriási robbanás rázta meg a környéket fél tíz körül, hirtelen nem is tudtuk elképzelni, mi lehet ez – monda el az egyik szemtanú, Pásti Gábor, aki az egyik szomszédos épületből jött kifelé, két gyermeke közül a kisebbiket vitte volna bölcsődébe. - Láttam, hogy egy faltömb zuhant le, és azonnal odasiettem, hogy nem volt-e ott valaki, sérülés történt-e, de az idős hölgy, aki arra járt, pont megúszta. Ha néhány méterrel lassabban halad, pont ráesik a tömb.

- Azonnal hívtunk szakértőt, biztosítót, és persze a tűzoltóságot és a rendőrséget is – mondta el kérdésünkre Barczi Csaba, a Perint Lakásszövetkezet elnöke. - A szigetelést 2008-ban készítette egy azóta csődeljárás során megszűnt cég, a panelprogram keretében. Mivel a beruházás az önkrmányzat égisze alatt történt, meg fogjuk találni a felelőst, hiszen van egy kivitelező cég is, egy felelős műszaki ellenőr, aki ellenőrizte, hogy a munka szakszerű és megfelelő volt-e.

Az elnök közölte, hogy a szakvélemény elkészülte után megteszik a feljelentést a rendőrségen, majd ők megtalálják a felelőst. A lakásszövetkezet mint megrendelő vett részt ebben a projektben. (Akkor még nem Barczi Csaba volt az elnök.)

Hétfőn tudnak állványozni, akkor tudják a maradék anyagot leverni, leszedni az épületről – tudtuk meg az elnöktől. Addig lezárják a veszélyes környezetet, főként a parkoló környékét. Hozzátette: meg kell vizsgálni a többi – hozzájuk tartozó – épületet is, hogy azok biztonságosak-e.

(Az épülethez egy tűzoltóautó érkezett, a fél tucatnyi lánglovag verte le a még veszélyes szigetelést.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!