Szombathely

2014.08.21. 17:20

15. Savaria Történelmi Karnevál (folyamatosan frissítve)

Szombathely – Hivatalosan is kezdetét vette a csütörtök esti megnyitóval a Savaria Történelmi Karnevál. Ktészibiosz Fő téren felállított víziórája csütörtökön elérte a legmagasabb pontot, ami azt jelentette, elkezdődött a karneváli időszámítás.

Farkas Eszter

A Fő téren a Fórum Színpadon a város elöljárói is szabad utat adtak a rendezvénynek, dr. Puskás Tivadar polgármester hivatalosan is megnyitotta rendezvényt. A programok azonban már délután négy órakor elkezdődtek.

16 órakor a Lunchbox lépett fel a Sörtéren, majd az egyház a börtönben címmel nyílt kiállítás a Szombathelyen fogvatartottak vallásos műveiből az idei karnevál egyik új helyszínén a Paradiso Deiben vagyis Isten kertjében.  A tárlat ma délutáni megnyitóján beszédet mondott dr. Puskás Tivadar polgármester, aki méltatta a fogvatartottak munkáit.

Ezt követően Tóth Tamás bv. ezredes, intézetparancsnok nyitotta meg a kiállítást. Elmondta: a Szombathelyi Országos BV Intézetben 800 fogvatartott van, körülbelül hatvanan vesznek részt keresztény vallási foglalkozásokon. A kiállításon keresztúti stációk,egy stilizált zárka és használati tárgyak láthatóak.

Este nyolckor a Fórum Színpadon aztán a város elöljárói is szabad utat adtak a történelmi időutazásnak. A hivatalos karneválnyitó ceremóniára több ezren voltak kíváncsiak. Savaria szenátorai a Savaria Legio kíséretében a bevonultak a Fő térre. Dr. Puskás Tivadar polgármester hivatalosan is megnyitotta a tizenötödik Savaria Történelmi Karnevált, köszöntötte a szervezőket és a vendégeket. Megnyitóbeszédében elmondta: Savariaban, itt Szombathelyen 15 esztendeje elkezdődött egy történelmi játék, amelyet úgy hívunk, Savaria Történelmi Karnevál.

– Az idei esztendőben 25 helyszínen 250 program lesz, amely reményeim szerint elkápráztatja a közönséget. Új helyszínek is lesznek, mint például a keresztény udvar, az I. Világháborús helyszín. Ave Savaria! – zárta beszédét a polgármester.

Szommer Ildikó karneváligazgató elmondta: minden eddiginél több helyszín, program, vendéglátó, és reményeik szerint kevesebb eső jellemzi az idei rendezvényt. Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: az időutazás bár nem lehetséges, mi itt Szombathelyen mégis képesek vagyunk erre.

Jelenleg így kavarog a karneváli forgatag. Fotó: Zergi Borbála

A megnyitóbeszédek után ismét fellobbant a Vesta-templom lángja, ezzel kezdetét vette a karneváli időszámítás.

Az idén a szervezők felkerestek olyan gyerekeket, akik 2000-ben a karnevál idején születtek. Kárpáti Karina és Kerekes Márk voltak azok a szerencsés gyerekek, akiket a megnyitó ceremónia alatt köszöntöttek. 2000-ben egyébként a karnevál alatt 10 kisgyerek született. Az ünnepségen résztvevők megkóstolhatták a karnevál szedertortáját, a Galaneos szedertortáját.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője péntek délelőtt 10 órakor a római legiosok seregszemléjén járt a Történelmi Témaparkban. Ezt követően nyitotta meg az Aréna út 8. szám alatti a Magyar Honvédség Toborzópontját, majd "A Savaria laktanya végnapjai" című fotókiállítást. A Benkő Sándor fotóművész fényképeiből válogatott fotókiállítás a Katonatörténeti kiállítás keretében tekinthető meg. A megnyitó után fellépett a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

 

Kapcsolódó cikkek:

Íme a karneváli kisokos

A szigorúan őrzött pszichológiai fegyver

A karnevál tortája akár otthon is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!