Szombathely

2016.09.08. 14:45

175 éves a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

A kevesek számára elérhető tudományokat közkinccsé, az ismereteket nyilvánossá tették, és a legkisebb településre is elvitték a műveltséget: a TIT és elődszervezetének tagjai pótolhatatlan munkát végeznek a reformkor óta.

Szombathelyi Médiaközpont

A legrégebbi civil szervezetek egyike, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját. A szervezetet – és annak megyei egyesületét - így vagy úgy, de a legtöbben ismerik, és ez nem véletlen. Ismeretterjesztő tevékenysége a legkisebb településre is eljut, hiszen a vezetés máig tartja magát a reformkori alapelvekhez, vagyis ahhoz, hogy a kor tudományos vívmányait hozzáférhetővé kell tenni mindenki számára.

Ezt hangsúlyozták az előadók a csütörtöki ünnepségen a Tóvendéglőben, ahol dr. Hámori József országos elnök is jelen volt. Köszöntőjében felidézte a szervezet múltját: 1841-ben Bugát Pál orvos és nyelvművelő megalapította a TIT elődjét, először csak magánegyesületként, majd kijárva a hivatalos elismertetést, egyesületként is bejegyeztetve a társulatot. - Ezzel sok minden megváltozott. Amíg korábban csak egy szobában ülve dolgozott a tudós, és az sem volt biztos, hogy publikálhatja felfedezéseit, 175 évvel ezelőtt egy olyan szervezet jött létre, amely azt szorgalmazta, sikeresen, hogy a tudományos ismereteket rögtön a népnek is át lehessen adni – fogalmazott a TIT elnöke.

 

Ez a cél máig érvényes, tette hozzá. Hangsúlyozta: Szombathelyt a kultúra városaként tartják számon, különösen hasznos munka folyik a nyugati határszélen működő TIT-ben, amely méltó helyszínné teszi a mostani ünnepléshez. A résztvevőket dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is köszöntötte, aki egy másik hasonlóan fontos szervezettel, a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Egyesületével hozott párhuzamot. Mint mondta, ennek megalapításában is segédkezett Bugát Pál, és nem kisebb jelentőségű események fűződnek a társaság nevéhez, mint a Foucault-inga-kísérlet, amelynek eredetileg is a szombathelyi székesegyház adott otthont.

Azóta többször megismételték a híres vizsgálatot, s ebben komoly része volt a vasi TIT-nek, jegyezte meg a polgármester. - Tudomány nélkül sehová sem juthat az ember, az élet, ezért kiemelkedően fontos, hogy a tudomány közérthető legyen – mondta még, és a jeles nap alkalmából emléklapot adott át az elnöknek. A Vas Megyei Önkormányzat nevében dr. Balázsy Péter jegyző szólt a jelenlévőkhöz.

Beszédében a tudományos társaság generációkon átívelő szerepét emelte ki, és megemlítette, hogy még a legfiatalabbak életében is komoly jelentősége van az ismeretterjesztő munkának. Sőt, utalt az élethosszig tartó tanulás fontosságára is, hozzátéve, hogy a megyei önkormányzat – lehetőségeihez mérten – a jövőben is támogatja a Vas Megyei TIT működését.

A kormányhivatalt dr. Kovács Györgyi járási hivatalvezető képviselte, ő a műveltség értékteremtő, személyiségfejlesztő hatását emelte ki, dr. Czetter Ibolya, a Vas Megyei TIT elnöke pedig a szervezet sokszínűségét, a széles értelmiségi réteg szerepvállalását hangsúlyozta. Az alapító atya gondolatát idézve elmondta, hogy a tudomány menti meg az enyészettől a nemzetet, fontosságuk ebben áll. A köszöntők után előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, többek között Tőkéczki László történésztől, a TIT alelnökétől és Gózon Ákostól, az Élet és Tudomány folyóirat főszerkesztőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!