Szombathely

2015.02.08. 15:53

200 éve apostol született - Don Boscora emlékezett vasárnap a szalézi közösség

Szombathely - Az ifjak barátjának bicentenáriumára ünnepi szentmisével, műsorral, játékokkal is emlékeznek egész vasárnap a szaléziaknál.

Némethy Mária

Szegény családban született éppen 200 esztendeje, 1815 januárjában Don Bosco. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja egyedül nevelte három gyermekét. Jánosnak ezért már zsenge korában pásztorként kellett dolgoznia. Eleinte a helybéli plébános tanítgatta, de a család szegénysége miatt nem sok reménye volt a továbbtanulásra, noha éles elméje és jó memóriája volt. Tanulmányait 1831-ben tizenhét évesen kezdte meg. A tandíjhoz szükséges pénzt nyomorúságos körülmények között saját maga kereste meg. Amikor később Torinóban pappá szentelték, elhatározta, hogy  életét a szegény sorsú gyermekek segítésének és nevelésének szenteli.

A műsorban fellépett Csány Péter, De Rossi és Jakab atya is. Fotó: Szendi Péter

Rengeteget tett értük.

Vasárnap erre emlékezett a szaléziak családja Szombathelyen. Délelőtt a Szent Kvirin templomban ünnepi szentmise volt Horváth Achilles ferences plébános vezetésével. Délben a színházteremben színes műsorral, tánccal, énekkel, színdarabbal idézték fel emlékét, erősítették a szalézi szellemiséget. A műsorban felléptek a szalézi atyák is P. Csány Péter plébános, igazgató vezetésével. A közösség aztán együtt ebédelt, majd játékok következtek. 18 órakor imával zárják a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!