Szombathely

2007.04.03. 02:29

Szántóföldekkel övezett templom

Rábatöttös, Szombathely (vv) - A Szent Cecília római katolikus templom és freskóinak történetét, védőszentjének és fekvésének érdekességeit tárja az olvasó elé az a kiadvány, melyet a közelmúltban mutattak be.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A Horváth István rumi plébános tollából született kötetet a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál rendezvényeként a Vas Megyei Tudományos Ismertetterjesztő Egyesület rendezvényének keretében ismerhette meg a közönség. A bemutatón a könyv szerzője beszélt a templom nem mindennapi voltáról, a kötet megszületésének körülményeiről: - A Szent Cecília templom négy szempontból is különlegesenek és rendkívülinek mondható. Első különlegessége a fekvése, hisz a Szent Cecília három község szentmiséinek is helyéül szolgál. A templomok többségével ellentétben nem a községközpontban, hanem három település: Gutaháza, Rábatöttös és Zsennye között épült fel, a falvak közös temetője veszi körbe. Másodikként említhető a kora, hiszen az oklevelek tanúsága szerint 1342-ben már állt itt templom. A Szent Cecíliát azonban a múltja és fekvése mellett a rendkívüli szépségű freskói is vonzóvá teszik az ide látogatók körében. A templom e rangos ékességeit a tizennyolcadik század kiváló festőművésze id. Dorffmeister István készítette el az 1770-es évek elején. A freskókat Sennyei Antal özvegye saját költségén készíttette el. A képek a templom hajóját és szentélyét díszítik. További éredekesség, hogy a templom védőszentje Szent Cecília, az ókeresztény kor egyik közismert, tisztelt vértanúja. Védőszentként már egy 1345-ből származó feljegyzés is őt említi meg. Egy 1679-ben keltezett egyházlátogatási jegyzőkönyv pedig arról számol be, hogy a templom búcsúját Szent Cecília ünnepén tartják. Egyébként így van ez a mai napig is: a templom búcsúját november 22-ét követő vasárnap ünneplik. A templom különleges freskói is a szentet idézik: a falak festményei Cecília életének eseményeit, vértanúságát ábrázolják. Hazánkban szinte egyedülálló ritkaság az az ábrázolás, ahogy a szent életét bemutatják: freskóciklus formájában. A különleges freskókat 2000-ben restaurálták, ekkor jegyezte meg Juhász Gyöngyi restaurátor, hogy még egy hasonlót a világon csak Rómában találunk, a Szent Cecília templomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!