Szombathely

2007.04.13. 02:27

Tisztelet a vadnak

Csepreg - A városban a környékbeli településeken tavalytól már nyolc és fél ezer hektáron gyakorolja a vadászati jogot a Répcevölgye Vadásztársaság. A szervezet aktív részese a közéletnek és a turisztikai kezdeményezéseknek is.

Tersztyánszky Krisztina

A Répce partján elterülő földterületek vadászati szempontból jó közepesnek számítanak, vaddal jól ellátottak. Leggyakoribb az őz és a vaddisznó, de megfordul itt a gímszarvas egy-egy nagyobb példánya is - tájékoztat Farkas Gyula vadászmester. Az egyesületi tagok és vendégeik kilövési terv alapján, pontos regisztráció mellett ejtik el a vadakat. Az egyesületi munkának azonban csak töredéke maga a vadászat. Az ő feladatuk a szigorú szabályok szerint folytatott vadgazdálkodás, az állatok élőhelyéről és téli takarmányozásáról való gondoskodás, a vadkár elhárítás. Ezekben a feladatokban, a törvények betartatásában a háromezer hektáronként kötelezően alkalmazott hivatásos vadászok is közreműködnek.

- Az igazi vadásznak nagy ragadozó híján be kell töltenie a selejtezési szerepet is - magyarázza a szakember. - Illik tudnia, hogy nem a legszebb, hanem a gyenge, selejtes egyedeket kell kilőni, ezáltal javul a vadállomány. Gondoskodnunk kell az élőhelyek védelméről, például kíméleti területeket kell fenntartani, ahol a vadak egész éven át nyugalomban lehetnek. Telente az etetőkön szemestakarmánnyal, répaszelettel, silóval, lucernával segítjük az állatok áttelelését. Az erdők közötti, vadak által gyakran felkeresett területeken úgynevezett vadföldeket művelünk, illetve vadlegelőket tartunk fenn. Az állatok ezeket szívesen felkeresik takarmányért, ezáltal csökkenthető a gazdáknak okozott vadkár.

Mayer Bertalan, a vadásztársaság elnöke az ősi vadászhagyományokba avat be:

- Az elejtett vadnak mindig megjár a végtisztesség, akkor is, ha egyedül van a vadász, de különösen, ha társas vadászaton terítéket csinálunk. Szájába adjuk az utolsó falatot, tölgyfaágat törünk, s azt az ő vérével megkenve rátesszük a vadra. Egy másik töret a vadász kalapja mellé kerül, amit huszonnégy óráig jogosult viselni. Végül iszunk a vad egészségére.

A társaság elnöke elmondja: jelenleg 42 tagjuk van, akik éven át vadászhatnak. A büntetlen előéletű, nagykorú, vadászvizsgával és fegyverviselési engedéllyel rendelkező jelöltek közül csak azt veszik be soraik közé, akit az egyesület többségi szavazattal elfogad. Ők éven át, egyedül is vadászhatnak. A bérvadászok fizetnek a lehetőségért, kilencven százalékuk külföldi. A meghatározott vadászidényekre előre be kell jelentkezni, hiszen egyszerre csak annyi vendég jöhet, amennyit a terület elbír. A trófeás vadak az idény kezdetére például az idén már mind elfogytak . Népszerűek a telente három-négy alkalommal megrendezett vaddisznóhajtások is.

- A hegyközséggel, a civil szervezetekkel és a települések önkormányzataival is kölcsönösen jó kapcsolatot alakítottunk ki - magyarázza az elnök. - Egyrészt ott vagyunk minden falunapon, közösségi rendezvényen, ahova csak hívnak, s nem ritkán bevetjük az ezeradagos gulyáságyúnkat is. A turisztikai kínálat bővítése terén is jók a kölcsönös kapcsolatok. A vendég, aki egy hétre jön, a vadászat mellett másfajta szórakozásra is vágyik. Elmennek Bükfürdőre, s egyre többen ballagnak végig a csepregi borúton is, felkeresve egy-egy vendégszerető gazda pincéjét.

Ezek is érdekelhetik