Szombathely

2007.09.07. 02:27

A félév mérlege

Bük - A legutóbbi testületi ülésen tizenhárom napirendi pontról tárgyaltak a képviselők. Egyebek között a buszpályaudvar jövőjéről is szó esett, s úgy határozott a testület, hogy az év végéig kötnek szerződést a Vasi Volán Rt.-vel, az ügyre pedig még visszatérnek.

Angyal László

Július elsején Bük elnyerte a városi címet. A rang kötelezettségekkel is jár: módosítani kell az önkormányzati intézmények alapító okiratát, ezekben a nagyközség szót városra kell cserélni. Az érintett intézmények: az iskola, az óvoda, alapszolgáltatási központ, a művelődési és sportközpont és könyvtár.

A testületi ülésen tájékoztató hangzott el a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskola tanévet előkészítő munkájáról. A beszámolóban szó esett az előző tanév tapasztalatairól is. Bükön az országos helyzethez képest más képet mutat az oktatás: két egymást követő, nagyon sikeres évre tekinthetnek vissza az iskolában. A helyi oktatásügy viszonylagosan nyugodt, jól teljesítő, vonzásközponti szerepét erősítendő esztendőt tudhat maga mögött.

Ugyanakkor a beszámoló említést tesz néhány sajnálatos jelenségről is. A szakiskola évfolyamain ugyan valamelyest javult a bukási mutató, ám ezek között magas a szakmai alapozó tárgyak aránya. (A sorban a második helyen a német nyelv szerepel.)

Árnyalja a tanévről alkotott képet egy súlyos fegyelmi vétség: A szorgalmi időszak utolsó napjaiban történt, s a fegyelmi és rendőrségi vizsgálat még folyamatban van. (Lapunk úgy tudja, hogy egy testnevelés órát követően egy diák megverte a társát, csupán azért, mert az a focizás közben ügyesebb volt nála. A csonttöréssel, vagyis súlyos testi sértéssel járó cselekményt a rendőrség is vizsgálta, ám büntethetőséget kizáró ok miatt - gyermekkorú volt az elkövető - megszüntette az eljárást.)

Egy feltűnő jelenségről is szól a beszámoló. A tanév végén elkészült hiányzási statisztika szerint - annak ellenére, hogy nem volt járvány - a hiányzási átlag megközelíti a tíz napot, és ez az adat csaknem megegyezik a sokat lógó szakiskolások hiányzásával. Ennek hátterében több érdekességet is megemlít a beszámoló készítője: túlzó szülői féltés, családi programok, könnyen szerezhető orvosi igazolások, szezonvégi külföldi utazások.

Az iskolában ezen a nyáron is elvégeztek kisebb-nagyobb felújításokat. Például kicserélték a konyhában a fából készült, alumíniumborítású munkaasztalokat nemesacél bútorokra. A 2,5 millió forintos beruházást szakképzési hozzájárulásból fedezték. Érdekesség, a legolcsóbb ajánlatot egy burgenlandi gyártó adta, ezért ez volt az intézmény első, euróval kiegyenlített beszerzési számlája.

A testületi ülésen ismét napirendre került a buszpályaudvar ügye, ám nem sikerült végleges, megnyugtató megoldást találni. A Vasi Volán Rt.-vel 1996-ban tíz évre szóló megállapodást kötött az akkori önkormányzat. A szerződés lejárt, júniusban a buszállomás sorsáról már volt szó a testületi ülésen, de átdolgozásra javasolták a képviselők az akkori előterjesztést. Ezúttal a javaslatban 2008. december 31-ig szóló időtartam szerepelt, ám a képviselők mégis úgy döntöttek, hogy csak az év végéig szóló kontraktust kössenek a közlekedési vállalattal. A következő hónapokban pedig a képviselők bejárják a helyszínt, és gondolkodnak a végleges megoldáson. Többféle ötlet felvetődött, az is átgondolandó, hogy jövőben ezen a frekventált helyen maradjon-e meg a buszállomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!