Szombathely

2007.09.28. 02:29

Nem volt holtszezon

Szombathely - A hosszú nyári szünet ellenére nem volt túlságosan hosszú a két közgyűlés közötti időszakról szóló beszámoló felett a politikai vita, így az ebédszünetig már a menetrendszerű költségvetési módosításon is túl voltak a városatyák.

Angyal László

A nyár nem volt holtszezon: a városvezetők ténykedéséről több mint húsz, sűrűn gépelt oldalnyi beszámoló született. Az ellenzéki képviselők ebből mazsolázgatva sorra tették fel kérdéseiket. Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy jövő év végéig a szombathelyi játszótereket fel kell újítani, vagy az uniós követelményeknek megfelelően kell átalakítani. A másik felvetése: lesz-e kerékpárút Olad és a városközpont között? A harmadik: miről tárgyalt dr. Czeglédy Csaba alpolgármester a Vasi Diákszövetség vezetőjével?

Dr. Szabó Gábor alpolgármester válaszában elmondta: az összes játszóteret a jövő év végégig a város nem tudja átalakítani, ám a városrehabilitációs pályázat keretében erre lesz lehetőség. Ez utóbbi pályázat akciótervét már elkészítették, a projekt a megyei jogú városok esetében mintegy 2 milliárd forintot tesz ki. Ezután az alpolgármester azon kesergett, hogy hiába porolták le a kerékpárutak terveit, a most kiírt pályázat nem turisztikai jellegű, hanem hivatásrendi . Vagyis hiába van a városnak aktualizált terve a Perint mentén lévő ökofolyósóba illeszkedő, a várost észak-déli irányba átszelő kerékpárútra, ha a hatóságok most a munkába és az iskolába járást segítő kerékpárutak építésére adnak pénzt.

Dr. Czeglédy Csaba alpolgármester szerint nehéz helyzetbe került a szombathelyi általános és középiskolások egyetlen talpon maradt érdekvédelmi szervezete, a Vasi Diákszövetség. Már jelentősnek mondható bérleti díjjal tartozik a szervezet, és az ifjúsági pályázatok sem jelentenek megoldást a pénzügyi bajokra. A következő közgyűlésen a képviselők elé kerül az ügy, addig áttekintjük a megoldási lehetőségeket.

Több ellenzéki képviselő is börtön-ügyben tett fel kérdéseket. Mi lesz a régivel? ( A helyzet változatlan: a polgármester tudomása szerint az állami ingatlant a bíróság kapná meg, és a cégbíróságot költözne be.)

És mit válaszol az Oktatási Minisztérium arra kérdésre, hogy az új büntetés-végrehajtási intézetben tanuló elítéltek után megkapja-e a állami normatívát a város?

Az utóbbi felvetésre dr. Ipkovich György polgármester szerint az élet ad majd választ.

Jó szokásuk szerint a két minisztérium, az Oktatási és az Igazságügyi és Rendészeti most egymásra mutogat, mivel a hatályos törvények alapján ebben az ügyben nem lehet egyértelmű döntést hozni. Hiszen arra nem nagyon van példa, hogy egy tanévben több száz tanuló az egyik városból a másikba költözik. Márpedig most erről van szó: a börtönben szeretnék azonnal elkezdeni a tanítást. De ahogyan azt én látom, annyira nem olyan nagy a gond, mert információim szerint két-három hónapnyi csúszással adják át az új intézményt. Ez pedig azt jelenti, hogy éppen a tanév végén költöznek be az elítéltek.

Ezután a kissé távolabbi jövőt vizionálták a városatyák, amikor a Mártírok tere tervezett átalakítása került szóba, illetve a Csaba utcai vasúti felüljáró. Ez utóbbi, illetve körgyűrű újabb négysávos szakaszának (a vépi körforgalomtól a Körtésig) elkészülte után alapjaiban változik meg a keleti városrész közlekedési helyzete, ígérte Németh Kálmán alpolgármester. Várhatóan sokan a Csaba utcán át érkeznek a városba, mások is arra mennek a bevásárlóközpontokhoz, így jelentősen mérséklődhet a Zanati út lassan elviselhetetlen forgalma.

Horváth Csaba (Fidesz-KDNP) szóvá tette: a Virágos Magyarországért versenyben előkelő helyen álló Szombathelyen vannak olyan terek, utcák, ahol lenne még a tennivaló, s példaként két belvárosi területet, a Gyöngyösparti sétányt és a Borostyánkő társasházat említette meg.

A megszokottak szerint, a beszámolóban foglalt határozati javaslatokról is szavaztak a képviselők. Általában egyhangú szokott lenni ez voksolás, de ezúttal az egyik javaslatot minimális többséggel fogadták el. A Gravitáció Tekeklub ugyanis feljutott a szuperligába, vagyis a legmagasabb osztályba. Eddig a csapat fizetett a VAOSZ-tekéző használatáért, ennek a kedvezményes díjnak az eltörlését kérte az egyesület. Ugyanakkor a Sportszolgáltató Kht.-nak a város kifizeti ezt az összeget, 580 ezer forintot.

A sportlobbi hatékony működését jelezte az is, hogy a költségvetés módosításakor mintegy 65 milliós sporttámogatási csomagot fogadott el a közgyűlés. Németh Kálmán alpolgármester ismertette a büdzsé módosításának legfontosabb elemeit. Kiderült, hogy az összesen mintegy 240 millió forintos plusz kiadás egy részét a folyószámlahitel fedezi, a másik részét a tartalékból állja a város. A 30 milliárdos büdzsé tükrében a negyedmilliárdos módosítás nem jelentős, a sportcélok mellett az MSH és a Médiacentrum felszámolása (44 millió forint) tesz ki nagyobb összeget.

Varga Tamás sportbizottsági elnök tételesen is felsorolta, mire költik a 65 millió forintot. Kiderült, hogy a két olimpikon (Hatos Gábor és Pars Krisztián) havi 300-300 ezer forintot kap a felkészülésre, a kvótára esélyesek ennél kisebb támogatást. Molnár Miklós (Pro Savaria Egyesület) viszont úgy ítélte meg, hogy vesztébe rohan a város. Év elején betervezték két ingatlan (a volt strand, Vízöntő utcai telep) eladását, de ezekre nincs vevő, így másfélmilliárdos lesz az éves hiány. Szerinte ha ez így megy tovább, akkor nem polgármestert, hanem csődbiztost választ a város 2010-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!