Szombathely

2007.10.19. 02:28

Tervezik a Jurisics tér felújítását is

Kőszeg (nm) - A Fő tér után a Jurisics tér és környéke következik. Az elkövetkezendő időben sok szó esik majd Kőszeg történelmi városmagjának, a Jurisics tér és környéke rehabilitációjáról, felújításáról, az ott lévő épületek funkcióinak bővítéséről.

Némethy Mária

- November 13-án írnak majd ki a városközpont funkcióbővítésére pályázatot, ezen szeretnénk részt venni, pénzt nyerni, de addig rengeteg munka van még hátra - tájékoztatott az ügyről Huber László, akit arra kértünk: vizionálja, milyen lesz majd a megújult tér?

Először is: a közműveket mindenütt felújítják, ha kell kicserélik. A régi, falazott csatornák miatt ezen a részen katasztrofálisak a csapadékvíz- elvezetők, a szennyvízcsatornák meg eléggé vegyes képet mutatnak. Az még nem dőlt el, hogy egy síkba kerül-e majd az egész tér, vagy marad ez a megosztottság. Viszont azon már dolgoznak, hogy egyes épületek funkcióval bővüljenek. Vállalkozókat, kereskedőket szeretnének megnyerni annak az ügynek, hogy egyes épületekben, udvarokban, kapualjakban a régi kőszegi kézműves mesterségek újra meghonosodjanak. Ezzel is a történelmi városmagot, annak XVIII. század végi hangulatát erősítenék. Abban a korban díszműlakatosok, patkolókovácsok, takácsok, bőrösök, nyeregkészítők céhekbe tömörülten működtek a városban, későbbi korokban cukrászok, fotósok is öregbítették a kőszegi iparosok jó hírét. Az első lépésként feltárják a házak jelenlegi tulajdonviszonyait.

- Három tervezőt kértünk fel előzetes tervkészítésre, januárban adunk majd megbízást a legjobb terv készítőjének, s márciusban adjuk be a pályázatot - hallottuk Huber Lászlótól. - Ezt megelőzik egyeztetések, szakmai viták, a tervről jövő év elején lakossági fórumot is rendeznek, ezen a kőszegiek elmondhatják véleményüket. Legfőbb célunk, hogy a történelmi belváros továbbra is lakott maradjon, de gazdasági hasznot is hozzon. Nagy gondunk, hogy a pályázat kiírója a közművekre fordított költségekeknek csak 20 százalékát fogadja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!