Szombathely

2007.10.26. 02:29

Veszélyes fák

Kőszeg (nm) - Hatalmasak, tekintélyt parancsolóak, de betegek. Műszeres vizsálat során 15 koros fát kivágandónak ítéltek Kőszegen. Közülük hat hársfát hamarosan ki is vágnak.

Némethy Mária

A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. 2006-ban elvégeztette a város belterületén található köztéri koros fák műszeres favizsgálatát. A vizsgálandó fákat vizuálisan, külső jegyek - tövüket, törzsüket, koronájukat felmérve - hibáik megfigyelesével kezdték, majd belső szerkezeti tulajdonságaikat műszerrel megvizsgálták.

A műszer nagyon precízen megméri a hang fában terjedő idejét. A korhadt, odvas fák nem vezetik a hangot, hangelnyelőként viselkednek. Ha az élő fában korhadás, odú található, akkor ott a hangsebesség csökkenését tapasztalják. Az alapos vizsgálat felméréséből kiderült: 15 fát károsodottnak és kivágandónak ítéltek a szakemberek. (A kedden kidőlt nyírfát nem sorolták ezek közé, annak gyökereit alámoshatta az eső, a hársfát viszont igen.) Az egészségi állapotuk, korhadtságuk miatt fokozottan veszélyes fáknak ítéltek a Felső körúton hét darab fát, a Várkörön kettőt, a Petőfi téren pedig négyet. A kivágandó, veszélyesnek ítélt fák közül némelyiknek láthatóan odvas a töve, a műszer belsejükben erőteljes korhadást is jelzett.

Az összes kivágásra ítélt fa kidöntésére és pótlására jelenleg nincs anyagi lehetősége az önkormányzatnak, ám vannak halaszthatatlan ügyek.

A képviselők megértették és megszavazták, így a Felső körúton hamarosan hat koros, veszélyes kislevelű hársfát kivágnak majd (a hetedik kidőlt szeptember elején).

A fasorból hiányzó valamennyi fát azonos fajtával pótolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!