Szombathely

2007.12.07. 03:28

Rendezett cégérek

Szombathely - Nagy felzúdulást váltott ki a városban, amikor a közterület-felügyelők a régen, de szabálytalanul kihelyezett cégérek miatt büntetéseket szabtak ki. Az eset rávilágított a helyi rendelet hiányosságaira. A legutóbbi közgyűlésen a reklámokról új rendeletet alkottak, és a közterület használatáról szóló régebbi helyi szabályt is módosították.

Angyal László

Többrétű volt a feladat: rendezni kellett azt a tarthatatlan állapotot, hogy a városképbe illő, míves cégérek elhelyezése büntetést vont maga után. Az elfogadott rendelet szerint díjmentesség illeti meg az egy négyzetméternél nem nagyobb cégért, illetve a két négyzetméternél nem nagyobb cég- és címtáblát, ugyanakkor engedélyeztetési eljárás során kell legalizálni ezeket a reklámhordozó eszközöket.

Az alpolgármester szerint a rendelet előkészítése során széles körű társadalmi egyeztetés zajlott. Ennek eredményeként például a Szépítő Egyesület javaslatát beépítették a helyi jogszabályba. Ugyanakkor a megyei kereskedelmi és iparkamara kérését nem tudták akceptálni, mivel a szakemberek szerint a megújult Fő térre nem való a megállító tábla.

A polgármesteri hivatal két dunántúli városban is tájékozódott, így merült fel egy új fogalom - a reklámgazda - meghatározása és bevezetése.

Egy reklámhasznosító szervezetről van szó, amely a városban a reklám- és hirdetőberendezésekkel kapcsolatos feladatokat elvégzi. Külső cég, melynek kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében történik meg. A város szándéka, hogy a pályázati feltételrendszer kialakításával elérjük: a reklámgazda rendszer bevezetése nem járhat a már kialakult piaci viszonyokba való agresszív beavatkozással. Úgy számolunk, hogy a hasznosítási jogok kiadásával évente legalább 40-50 millió forintos bevételre tehet szert a város.

Az előterjesztésben részletesen is megfogalmazzák az elvárásokat. A reklámgazda nem élhet vissza monopolhelyzetével, és városképi szempontból vonzó reklámok, reklámhordozók elhelyezésével növelnie kell a város bevételét. Nem mellékesen olyan reklámtérkép készítését is elvárják majd a pályázat győztesétől, amelynek segítségével átlátható és ellenőrizhető számítógépes nyilvántartás is kialakítható.

Végezetül néhány további részlet a pályázat győztesével szemben támasztott elvárásokból: gondoskodik a hirdetőfelületek karbantartásáról, megköti a közterület-használati szerződéseket, és beszedi a használati díjakat. Elvégzi - az adatvédelmi és egyéb jogszabályok betartásával - az engedély vagy fizetés nélküli hirdetmények eltávolítását. Nem utolsósorban (várhatóan ezért éri meg leginkább pályázni) a közterületen saját tulajdonú hirdetőberendezéseket hoz létre, és működteti őket. Egy négyzetméter nagyságú cégér után nem kell díjat fizetni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!