Szombathely

2008.05.23. 02:28

A következő évek nagy beruházásai

Szombathely (al) - Tavaly döntöttek a városatyák a 2007 és 2013 között megvalósítandó nagyberuházásokról. A projektek állásáról a legutóbbi közgyűlésre vaskos előterjesztés készült.

Angyal László

A három kiemelt projekten kívül további beruházások előkészítése is megkezdődött. Az előterjesztésben tizenhárom projektet neveztek meg. Ezek a következők: a város komplex kerékpárút-rendszere, az arborétum revitalizációjának II. üteme, a városközpont funkcióbővítő megújítása, a római fürdő II. üteme, az E-Savaria, vagyis digitális önkormányzat fejlesztése, a 11-es huszár úti laktanya, a Vásárcsarnok, a Történelmi sétaút, a víztorony, az elővárosi vasút, a regionális hulladékgazdálkodási rendszer és a közoktatási infrastruktúra fejlesztése, valamint északi ipari zóna és logisztikai központ kialakítása.

A szombathelyieket élénken érdeklő nagyberuházások állásáról a következők szerepelnek az előterjesztésben.

Római fürdő. Tavaly nyáron a Dr. Rubovszky Turisztikai Tanácsadó Bt. elkészítette a megvalósíthatósági tanulmányt. A Vasivíz Zrt. tavaly szeptemberben a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.-vel szintén elkészítette a Szombathelyi termálfürdő továbbfejlesztési, megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv című dokumentumot. A Savaria császári fürdő projekt becsült költsége 3 milliárd forint. A jelenlegi információk alapján 70 százaléknyi önrész szükséges, ezenkívül egymilliárd forint magántőke bevonása is javasolt. A siker érdekében projektcég alapítása megkerülhetetlen, ennek jogi és pénzügyi hátterének kidolgozásához külső szakértő igénybevétele indokolt, áll az előterjesztésben. Történelmi sétaút. A Ferences-kertet és az Iseumot összekötő területről elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, ami 6 millió forintba került. A projekt előkészítésére (régészeti feltárások, ingatlanvásárlások, építészeti tervek) ebben az évben 155 millió forint szükséges, s akkor a programmal jövőre indulni lehet a városrehabilitációs pályázaton.

Víztorony. Tavaly elkészült a statikai szakvélemény (939 ezer forintért), a megvalósíthatósági tanulmány (9,4 millió forintért), a víztorony és a KRESZ-park felújításának, átalakításának engedélyezési terve is kész, ez utóbbi 8,6 millióba került. További 3 millió volt a víztorony ára. Mivel a vezetés a projekt megvalósítását nem támogatja, a további előkészítő feladatokról döntést kell hozni , olvasható az előterjesztésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!