Szombathely

2008.06.27. 02:28

Áruk, árak és árusok a pult két oldaláról

Bük (tk) - Nem igazán optimisták a büki kereskedők üzletük jövőjével kapcsolatosan. A kiskereskedők idegeit napjainkban tépázó jelenségek őket sem kímélik.

Tersztyánszky Krisztina

A kereskedők helyzetét nehezíti, hogy a vásárlói kör megváltozott, ami magával hozta a szokások, a kínálat és a kiszolgálás változását is. A korábban megszokott német vásárlói kör beszűkült, csökkent (ők megtekintették az árut, és utána vásároltak), az új vendégek (Visegrádi országok állampolgárai) nézegetnek, próbálgatnak, de általában nem vásárolnak. Pedig az eladók szakmailag felkészültek, szinte minden szükséges idegen nyelven beszélnek a pavilonsoron és az üzletekben, de úgy látszik, ez is kevés.

A kereskedők egy részének konkurenciát jelentenek a jogszabály adta lehetőségekkel élő külső vállalkozók, a mozgóboltosok. A település lakossága általában pozitívan fogadja őket, a jegyzőnek és hivatalának pedig nincsenek piacvédelmi jogosítványai, így a szükséges feltételek megléte esetén csupán az engedély kiadására korlátozódik a hatáskörük.

Az utóbbi hónapokban meglehetősen aktívvá váltak a különböző hatósági ellenőrzési jogkörrel ellátott szervezetek. Az APEH, VPOP, fogyasztóvédelem ellenőrzései során megszaporodtak a szankciók, időnként üzletbezárások is előfordultak Bükön is. Érdekességként elmondható, hogy általában nem a vásárlókkal kapcsolatos negatív cselekmények (megkárosítás, csalás, félretájékoztatás stb.), hanem a jogszabályok előírásainak megsértése a probléma. Legtöbbször a bizonylati fegyelem megsértése a hiba (nincs a helyszínen az áru származását igazoló okirat vagy másolata, azaz a számla vagy a szállítólevél). Ebben a kereskedők szerint szerepet játszhat az is, hogy az ellenőrök éles szemmel kiszúrják az évek óta már ott porosodó árucikkeket, amiknek a papírjait előkeresni egy új alkalmazottnak, de akár a tulajdonosnak sem egyszerű munka.

A Vas megyei túlbuzgóságról nem is beszélve (vigyázat, lépcső; az árak magyar forintban és áfával értendők), ami megszedte áldozatait állítólag Bükön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!