Szombathely

2008.07.25. 02:28

Mauzóleumok a város közepén

Szombathely (sk) - Megrongált és idő pusztította sírhelyek a Szent Márton utcai temetőben. Feltört és hajléktalanok által használt mauzóleumok. A felújítások nagyon sok pénzt emésztenének fel, ezért a teljes rendbehozatalra nincs lehetőség.

Mórocz Zsolt

Orbán Róbert szerint a fő probléma az, hogy több helyen hiányzik a kerítés. A Szent Márton utca felől még a kilencvenes években megépítették, de a vasút felől szinte teljesen hiányzik: legtöbbször innen szórják a szemetet a temetőbe.

A temető karbantartását, a felújításokat a tulajdonos helyi önkormányzaton kívül civil szervezetek - például a Szent Márton Temetőért Egyesület és a Rumi Rajki Egyesület - is finanszírozzák.

- Művészettörténeti szempontból is fontos ez az ősi temetkezési hely - emelte ki Orbán Róbert.

A Vas Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója, dr. Andor Ferenc szerint ma már kevesebb gondot okoznak a hajléktalanok és a rongálók. Úgy véli, mindez fő-leg a fokozottabb biztonsági intézkedé-seknek is köszönhető. Az utóbi három évtized mulasztását nehéz helyrehozni. Egy mauzóleum felújításához több millió forint kellene, a teljes temető karbantartása is rengeteg pénzbe kerülne.

A temetőben található hat mauzóleum közül kettőt már sikerült rendbe hozni az elmúlt években, de a másik négy rossz állapotban van, melyeket főleg az idő rongált meg, hisz legtöbbjük a 19. század végéről és a 20. század elejéről való.

Dr. Andor Ferenc úgy vé- li, hogy a legmegfelelőbb az lenne, ha egy kegyeleti park- ká alakítanák át a sírkertet, padokkal, világítással, vízzel és járhatóbb utakkal, ösvényekkel. A legmegfelelőbb megoldás az lenne, ha kegyeleti parkká alakítanák át a sírkertet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!