Szombathely

2008.09.12. 02:27

A nyerő hármas

Csepreg (hk) - A csepregi Varga testvérek birkózásban számos érmet gyűjtöttek be eddig is, de idén már nemzetközi versenyeken is dobogós helyeken végeztek. Ákos, Kristóf és Dorottya még a helyi általános iskolába járnak, de már céltudatosan tervezik jövőjüket. Legnagyobb álmuk, hogy kijussanak az olimpiára.

Vas Népe

Kristóf a magyar bajnokságon engedéllyel indulhatott diák kategóriában tavaly, és kötöttfogásban ezüstérmet nyert. Ákos Bükön, a diák-olimpián az első helyet szerezte meg, később Nagykanizsán az országos bajnokságon szintén csak engedéllyel indulhatott a serdülők között, és második lett 2008-ban. Majd elindult a sikersorozat, és edzőik segítségével mindhárman megtalálták azt a stílust és a taktikát, amely a legjobbak közé emelte őket. Most már nemzetközi versenyekre szereznek kvalifikációt, és nagyon élvezik, hogy ezáltal utazhatnak, sok országba kijutnak.

Szalontai Imre szerettette meg velük a birkózást, tőle tanulták az első fogásokat, majd Szabó Gábor vezetésével folytatták tovább a munkát. A fiúk szépen vállasodnak már, de Dorkáról senki nem gondolná, hogy vékony, törékeny alkata mellett micsoda erő lakozik benne. Gyakran a fiúkkal versenyez, mert nincs annyi lány induló. A büki csoportban is ő az egyedüli lány. Elpanaszolta, hogy egyszer egy időre abbahagyta a birkózást, mert neki soha nem volt párja, de nem bírta sokáig otthon, így újra a klubban találta magát. Szüleik mindenben támogatják őket, gyakran szurkolnak a nézőtéren gyermekeiknek.

A családban korábban nem foglalkozott senki sem birkózással. Ákosnak tetszett meg először a lehetőség, és a testvérek követték őt. A tanulással is össze kell egyeztetniük a sportot, a versenyek általában hétvégén vannak, nehéz a felkészülés, ilyenkor előre kell tanulni, hogy mindenhol meg tudják állni a helyüket. Bükön szeretnének a klubban tovább edzeni, amíg lehetőségük van rá, és nem szeretnének máshová igazolni, mondták szinte egyszerre.

A versenyekre készülve kényesen ügyelni kell a súlyukra. Ákos szerint ez nem probléma, néhány nap alatt több kilót is le tudnak adni. Bár hozzátette, hogy ugyan-olyan könnyen vissza is lehet szedni. Megtanulták már a testüket kezelni, és tudják, hogy ez a versenyzéshez hozzá tartozik. Nem félnek a kihívásoktól, náluknál idősebb, erősebb ellenfelekkel is kiállnak, és összemérik a tudásukat. Kristóf szerint nemcsak az erő, hanem az ész is nagyon fontos egy-egy ellenfél legyőzéséhez. Mindhárman komolyan gondolják a birkózást, most hazai versenyekre készülnek, de mindannyian úgy gondolják, hogy a legvégső cél pályafutásukban, hogy felnőttként kijussanak az olimpiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!