Szombathely

2008.09.12. 02:28

Profibb lesz a város

Kőszeg (nm) - A városi képviselők Kőszeg dinamikus fejlesztése, az elérhető állami, európai uniós és egyéb források hatékony bevonása érdekében egy városfejlesztési társaság létrehozásátank előkészítését rendelték el.

Némethy Mária

Ennek ellenére Kőszegen megindul a vár felújítása, és az önkormányzat pályázatot nyújtott be a belváros rehabilitációjával kapcsolatban is. Ebben a városban - a nagyszámú védett műemlék okán - különösen költséges vállalkozás az ingatlanok felújítása, hasznosítása, ami meghaladja az önkormányzat költségvetésének lehetőségeit.

Kőszeg több fejlesztési dokumentumot, koncepciót alkotott és fogadott el az elmúlt időszakban, azonban ezek megvalósulása - jellemzően külső okok, köztük a támogatási források késlekedése miatt - csak részben valósultak meg. Valamennyi fejlesztési koncepció, így a legfrissebb dokumentum is (integrált városfejlesztési stratégia) tartalmazza és javasolja a magántőke és egyéb visszatérítendő források dinamizálását, a vissza nem térítendő támogatások lehetőségei mellett.

A város által kibocsátott kötvényekből származó forrás lehetőséget ad a nagyprojektek első forrásigényeinek biztosítására. A további fejlesztések finanszírozásához, előkészítéséhez és menedzseléséhez viszont új kapacitások kialakítására van szükség a humánerőforrás és anyagi területen is.

- Kőszeg városa elérkezett ahhoz a ponthoz, ahol nagyon szakszerűen, átgondoltan kell folytatni és végrehajtani városfejlesztési elképzeléseinket. Ezek a már elindított és tervbe vett fejlesztések szakmailag rendkívül felkészült, és nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek folyamatos részvételét igénylik. Ennek érdekében kerestem a lehetséges partnert, s a Nyugat-Pannon Fejlesztési Zrt.-ben találtam meg - jelentette be az önkormányzat képviselőinek augusztusi ülésén Huber László polgármester. Tárgyalásai során meggyőződött a zrt. széles körű felkészültségéről, szakmai tapasztalatairól, kiváló információs hátteréről.

- A társaság szerteágazó tevékenysége, a térség gazdaságfejlesztésében vállalt szerepe és a tulajdonosi háttere is biztosíték arra: amennyiben Kőszeg városa stratégiai együttműködést köt a Nyugat-Pannon Fejlesztési Zrt.-vel, elképzeléseink a lehetőségek maximális kihasználásával valósulhatnak meg belátható időn belül - jelentette ki a polgármester. Javaslatát a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság, valamint a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság megtárgyalta, és mindkét bizottság elfogadásra ajánlotta a képviselő-testületnek.

A képviselők a város dinamikus fejlesztése, valamint az elérhető állami, európai uniós és egyéb források hatékony bevonása érdekében elrendelték egy városfejlesztési társaság létrehozásának előkészítését a Nyugat-Pannon Zrt.-vel közösen. Ennek érdekében a képviselők együtt- működési megállapodást kötnek a zrt.-vel a város stratégiai dokumentumainak áttekintésére és egy fejlesztési stratégia lefektetésére, különös tekintettel a gazdaságfejlesztési, befektetés-ösztönzési és városfejlesztési projektekre, valamint a városmarketing esetleges új irányainak meghatározására. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert az együttműködési megállapodás aláírására. Ezután cselekvési tervet dolgoznak ki, amely rögzíti az elkövetkezendő 24 hónapban fejlesztendő projekteket, kezdeményezéseket, és az azokhoz kapcsolódó tevékenységeket, feladatokat.

A helyzetelemzés és a fő stratégiai elemek bemutatása októberben, a fejlesztési stratégia és az operatív cselekvési terv kidolgozása novemberben, a városfejlesztési társaság létrehozása a képviselők decemberi ülésén várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!