Szombathely

2008.10.17. 02:27

Turizmusfejlesztés

<b>Bük </b> - A város önkormányzata rendkívüli testületi ülésen dönött arról, hogy benyújtja regisztrációját a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében támogatandó Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet létrehozására.

Tersztyánszky Krisztina

A világhírú gyógyfürdővel rendelkező település önkormányzata mellett 1998 óta működik turisztikai és idegenforgalmi bizottság, egy évvel később jött létre a turisztikai vállalkozók részvételével a Büki és Térsége Idegenforgalmi Társulat, a Tourinform iroda pedig 2001-ben kezdte meg működését. Ugyancsak indokolt lenne egy olyan szervezet létrehozása, melynek keretei közt a turizmusban érintett gazdasági szereplők az önkormányzaton keresztül közösen léphetnének fel. Nagy előnyt jelent a munkaszervezet működtetése, két felsőfokú végzettségű turisztikai szakemberrel. A TDM szervezet feladata lenne, hogy szervezze a turisztikai vállalkozások tevékenységét, ellássa az idegenforgalommal foglalkozók érdekképviseletét, összehangolja a gazdasági szereplők tevékenységét, s ezáltal növelje Bük turisztikai potenciálját. Célként szerepel új turisztikai termékek (sport, gasztronómia, kerékpáros turizmus) bevezetése, a települési turizmusfejlesztési stratégia felülvizsgálata, lebontása. A bük-bükfürdői TDM szervezet egyik legfontosabb szerepe az lesz, hogy szakmailag megalapozott döntéselőkészítő javaslatokat fogalmazzon meg a döntéshozók számára.

A város egyesületi formában tervezi létrehozni a szervezetet. Az induláshoz, az infrastruktúra kiépítéséhez az operatív program támogatást ad, a továbbiakban azonban a szervezetnek önmagának kell megteremtenie a működés feltételeit. Bevételre a tagszervezetek tagdíjaiból, szponzori és pályázati támogatásból lehet számítani. Ezenfelül az önkormányzatnak az idegenforgalmi adó bizonyos százalékát a szervezet rendelkezésére kell bocsátania - ennek mértéke még nem dőlt el egyértelműen. Úgy tűnik, a létrehozandó TDM szervezet a stabilabb anyagi háttérrel és a profi munka-szervezettel hathatósan segítheti majd a turizmus fellen-dülését.

Az önkormányzat szeptemberben egyeztető tárgyalást folytatott a tíz leendő alapító taggal. Köztük szerepel nonprofit szervezet, kereskedelmi szálláshely és a Tourinform iroda is. A bírálóbizottság október végéig dönt, hogy mely települések regisztrációját támogatják, ami további pályázatokon való részvételre is módot ad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!