Szombathely

2008.11.28. 03:27

Környezetszépítők

<b>Felső-Répcemente </b> - Tizenkét közmunkás tevékenykedik ezekben a hetekben a város közterületein. Egy modellkísérlet keretében alkalmazták őket a kistérség más településeinek munkanélkülijeivel együtt.

Tersztyánszky Krisztina

A közmunkaprogramhoz hét település csatlakozott a kistérségből. Csepregen tíz, Bükön tizenkettő, Chernelházadamonyán kettő, Tömördön, Tormásligeten, Bőben és Répceszentgyörgyön pedig egy-egy személyt fogalkoztatnak. A választható munkacsoportok közül a helyi igények alapján a csapadék- és belvízelvezető csatornák helyreállítását, a belterületi utak karbantartását, parkfenntartási, valamint temetkezési és kegyeleti helyek rendbetételi munkáit vállalták a pályázók. A 13 millió 656 ezer forintos összeköltségvetésű projektből a munkaügyi tárca tízmillió 274 ezer forintot fizet, a többit a kistérségnek saját erőből kell állnia. A központi támogatás fedezi az alkalmazottak bérét és annak járulékait, valamint a szükséges, kisebb értékű tárgyi beszerzéseket. Saját erőből kell viszont fedezni a felmerülő anyagköltséget - a növények, a felhasznált festék és építőanyagok árát - , valamint a számlák áfa tartalmát.

Molnár Zoltán, a Felső-Répcementi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke szerint a modellkísérletnek számító projekt több szempontból is hasznos. Nemcsak azért, mert javul a települések külső képe, gondozottsága, hanem azért is, mert a program ideje alatt az önkormányzatoknak nem kell folyósítaniuk a szociális segélyt. A foglalkoztatás legnagyobb hozadéka mégis az, hogy jónéhány, a társadalom perifériájára szorult embernek lehetőséget ad, hogy visszataláljon a munka világába. Az itt szerzett tapasztalatokkal néhányan közülük talán a továbbiakban is helyet találnak a munkaerőpiacon. A kistérségi elnök azonban azt is hozzátette: kár, hogy a program ilyen rövid, és hogy előreláthatólag nem lesz folytatása. Kiírtak ugyan már egy téli közmunkaprogramot, erre azonban a két projekt időbeli átfedése miatt nem tudnak pályázni. A kistérség is szívesen áldoz a több hasznos célt egy időben szolgáló projektre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!