Szombathely

2008.11.26. 03:29

Optimista a falu polgármestere

<b>Perenye</b> - A megyeszékhely közelsége miatt fiatalok költöznek ide. A helyiek érdekét tartotta az önkormányzat szem előtt akkor is, amikor a volt tűzoltószertárt konditeremmé alakították.

Angyal László

Régen két óvoda volt a faluban, de az egyik feleslegessé vált. Több lépcsőben alakítottuk át az ingatlant, saját erőből először orvosi rendelőt hoztunk létre, majd a Leader-program keretében elnyert mintegy 1,4 millió forintból ugyanitt, a volt tűzoltószertárból edzőtermet létesítettünk. Úgy vélem, a helyi fiatalok körében sikert aratott az ötlet. A konditerem működtetését a fiatalokra bíztuk. Kisebb zökkenők után kialakult a működési rend, így az önkormányzatnak sok dolga nincs a létesítménnyel, legfeljebb a gépek karbantartására kell gondot fordítani. A téli üzemeltetés sem okoz problémát, hiszen az orvosi rendelővel blokkot alkotó konditermet gázkonvektorral szereltük fel. Minden feltétel adott, hogy igazi, összetartó közösség alakuljon ki.

Ha már a Leader-programról szó esett, nem lehet megkerülni a kérdést: jövőre mire pályáznak a perenyeiek? A polgármester ebben a tekintetben is bizakodó. Nemrégiben szerződést kötöttünk egy pályázatíró céggel. Úgy véltük, hogy profi szakemberek bevonása nélkül nem lehet előrelépni a pályázati lehetőségek kiaknázásában. Azt gondolom, az uniós pénzek megtalálása és elnyerése a következő évek egyik fontos feladata. Szerencsére a költségvetésünk is stabil, hitel nélkül gazdálkodik a falu.

Méghozzá úgy, hogy jelentősebb helyi bevétellel idegenforgalom és ipar hiánya miatt nem is számolnak. Viszont a magyar befektetők által az itt tervbe vett szélerőmű park ügye elmozdulni látszik a holtpontról, s ha a nagy beruházás egyszer megvalósul, annak komoly iparűzési adó vonzata lesz. De ez még csak a távoli jövő, a következő napok programja ennél kézzelfoghatóbb: a hétvégén rendezik meg az idősek napját. Az ünnepségre az óvodásoktól a nyugdíjasig mindenki már nagyon készül. A képviselő-testületnek ezenkívül ebben az évben lesz még egy feladata: a közmeghallgatás tartása. A polgármester szerint némi lanyhulás jelei látszanak a faluban a közélet iránt. A második ciklusomat töltöm, így van némi rálátásom az elmúlt évekre. Úgy látom, a kötelező közmeghallgatások iránt egy picit csökkent az érdeklődés, bár ha Perenyét összehasonlítjuk a több ezer lakosú településekkel, elmondható, hogy ott sincsenek többen egy-egy ilyen fórumon. Az uniós pénzek elnyerése érdekében szerződést kötöttek egy pályazatíró céggel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!