Szombathely

2008.12.19. 03:28

Iseum-rekonstrukció

<b>Szombathely </b> - Mi valósult meg az év első háromnegyed évében Szombathelyen? Mire költött pénzt az önkormányzat? A város közgyűlése tegnapi ülésén ezt is áttekintette.

Némethy Mária

A 2007-2013 közötti nagyobb projektek közül a történelmi városrész kialakításában most az Iseum rekonstrukciója szerepel. A Szombathelyi Képtár földszintjén kialakították a projekt ideiglenes irodáját, megkezdődött a régészeti kutatás. Megalakult a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási projekt társulása. A társuláshoz való csatlakozásról szeptemberben döntött a közgyűlés. Ugyancsak a nagyobb projektek közé tartozik a víztorony-projekt, amelynek az építési engedélyező határozata februárban jogerőssé vált, megvalósításához pályázati lehetőségre várnak.

Összesen 41 panelfelújítási pályázat érkezett be. Ez 2190 lakást érint Szombathelyen. A pályázatokból az első ütemben 38 eredményesnek minősült. Három kéményfelújítási pályázat szintén sikeres.

A Városfejlesztési Alap támogatta a Szent Márton Plébánia előtti kút és a Hübner síremlék felújítását, a gyöngyöshermáni temető kerítésének építését, valamint Gonda György egykori lakóháza falára emléktábla kihelyezését.

A nyugati városrészen elkészültek a szennyvízcsatorna-hálózat építési munkái. A 48 hónapos garanciális időszak majd csak 2011-ben jár le. Befejeződtek a szennyvíztelep korszerűsítési munkálatai is. A hat hónapos próba-üzem június 1-jén megkezdődött.

A hídfelújítások közül megtörtént a csónakázótavi gyalogoshíd felújítása, s megújult a parkerdei úton lévő gyalogoshíd is. Elkészült az Art mozi kialakításának három üteme. Júliusban kiépítették a kamaraterem szellőzőrendszerének elszívási oldalát. Elkészültek a Fő térhez csatlakozó utcák díszburkolattal történő átépítésének engedélyes tervei. Megérkezett az építési engedély is.

A játszóterek rekonstrukciójának harmadik ütemében megtörtént a Tószer téri és a 11-es huszár úti lakótelep felújítása, használatbavétele.

A Herényi Kulturális és Sportegyesület számára átadta az önkormányzat a szombathelyi térségi kerékpáros és kulturális központ kialakításához a pénzt. A Zanati Közösségi Ház felújításának első két üteme még tavaly befejeződött, az új kerítés viszont az idén épült.

A köztéri és képzőművészeti alkotások elhelyezésére és felújítására rendelkezésre álló pénzből a zsinagóga előtt álló Női pár című szobor pályázati, részvételi, a Szent Márton félbevágott köpenye, az Eurydice szobortorzó, a Vízköpő és a 4 vitéz szobor zsűrizésének díjait fizették ki.

A Weöres Sándor Színház új épületének tervezésére az ötletpályázat, a versenypályázat lebonyolítására a szerződést megkötötték. A Százszorszép Bölcsőde (Váci utca) akadálymentesítési munkái októberben befejeződtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!