Szombathely

2008.12.05. 03:27

Ki-ki párjára lelt

<b>Csepreg </b> - A Farkas Sándor Egylet november 22-én este a művelődési ház dísztermében a reneszánsz év jegyében vitte színpadra Mikszáth Kálmán A szelistyei asszonyok elbeszélése nyomán készült színdarabját. A műsorban a Dr. Csepregi Horváth János KIKI Zeneiskola Ifjúsági Zenekara adta az összekötő zenét a jelenetek között.

Tersztyánszky Krisztina

A reneszánsz év jegyében vonultak fel idén a csepregi és a kőszegi szüreten is, ahol Mátyás király udvarát elevenítették fel jelmezeikkel és műsorukkal. Az évek alatt jelentős mennyiségű jelmez és díszlet halmozódott fel az egyletben. Ezeknek nagy részét saját maguk készítették. Ügyes kezű asszonyok leírások, rajzok alapján varrták meg a ruhákat, drapériákat, és törekedtek arra is, hogy a kornak megfelelőek legyenek. Ami most feltűnt a nézőnek, hogy a parókák mennyisége látványosan megnőtt, egy-egy vendéghaj alatt nem is lehetett felismerni időnként, kit takar.

Nemcsak Kőszegen a Várszínházban, hanem Csepregen is megelevenedett a magyar 15. század hangulata. Nem neves színészeket hívtak, hanem az egylet tagjainak próbálkozásában formálták meg a karaktereket.Vásári jelenettel indult az előadás, ahol szinte az egylet egész tagsága színpadra lépett. Maga a rendező, a forgatókönyvíró Horváth Gyuláné Éva, az egylet elnöke is jelmezbe bújt. Egy temperamentumos szelistyei asszonyt alakított, aki társaival elpanaszolja Dóczy uraságnak, hogy nincsenek férfiak a faluban. Nem először mutatkozott be ő sem színpadon, a csoport előadásainak központi alakja, mégis ezután visszavonult, és hátulról irányította a színpadra lépőket. A szereplők közül azonban többen voltak, akik először próbálkoztak a színészettel nyilvánosság előtt. Haizler Ákos Vencel szerepében, Vucát (a valóságban saját feleségét) hódította meg. A Kemény házaspár szintén egymásra talált a színdarabban is. Az ismerősök már ennek kapcsán is jókat nevettek a nézőtéren. Mátyás király alakját Pukler Zoltán idézte fel, aki már több alkalommal szerepelt az egylet darabjaiban. Mujkót, az udvari bolondot Kovács Antal formálta meg, aki szintén gyakorlottan mozog már a pódiumon. A darabba még egy táncbetétet is beiktattak, amelyben egy korabeli körtánccal idézték fel a történelmi vigasságok hangulatát. A végén természetesen a bonyodalmak megoldódtak, mindenki párra talált, ahogy azt Mikszáth megírta. A közönség vastapssal hálálta meg a humorral teli előadást.

A jeleneteket a zeneiskola ifjúsági zenekara kísérte Tomena István vezetésével. A karnagy egy éve vette át a csoport felkészítését, és egyre több alkalommal látni őket a város kulturális életében. Az egyletet az önkormányzat pályázat útján támogatta, és vitte ezáltal színre a szelistyeiek kálváriáját. Segítették őket a helyi vállalkozók és a borosgazdák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!