Szombathely

2008.12.19. 03:29

Kínaiak ajánlkoztak

<b>Kőszeg </b> - A város külkapcsolatai jól alakultak, jövőre fejlődnek is. Jurisics Miklós horvátországi szülővárosával az eddigi baráti kapcsolat hivatalossá lesz. A minap egy kínai város ajánlkozott testvérvárosnak.

Némethy Mária

A képviselők ülésén is szó volt arról: a legfrissebb, egyben legmeglepőbb egy kínai város ajánlata volt. Kínai mértékkel egy kisebb város ugyan, de a mieinkhez képest...

- Azt persze már régen elhatározta a város vezetése - egyetértésben a Testvérvárosi Egyesülettel -, hogy korlátozott energiánk, és még korlátozottabb anyagi forrásaink miatt nem tervezzük további testvérvárosi kapcsolat kialakítását - folytatja dr. Mátrai István. - Van persze kivétel is. Így jövőre hivatalossá válik eddig is baráti kapcsolatunk Jurisics szülővárosával, Senj-jel. Kőszeg nyitott továbbra is határon túli magyar településekkel kialakított kapcsolatokra is, és természetesen partnernek ismeri el a Douzelage-hoz csatlakozó újabb városokat is. Jövőre várhatóan két új város csatlakozik: a máltai Marsaskala, a szlovén Celje.

A testvérvárosi egyesület aktív tagjai igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak, segítik a külkapcsolatok szervezését, a programok levezénylését. Ez a feladat egyre nehezebb, hiszen egyre több a program, a pályázat. Ezek anyagilag nem terhelik a város kasszáját, hiszen zömmel európai uniós forrásokból valósulnak meg, viszont egyre nagyobb energiát igényelnek.

- Csak ebben az évben mintegy tíz komoly programot valósítottunk meg - összegzi az elnök. - Ezek egyrészt konferenciákon való részvételt, másrészt ifjúsági nemzetközi projekteket jelentenek. Legutóbb például két fiatal töltött el csaknem egy hetet angol partnervárosunkban, Sherborne-ban, hogy számba vegyék, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a fiatalokkal való foglalkozásra. Fontos ez, hiszen pályázati pénzből lesz egy ifjúsági klub - közli István.

A múltnál fontosabb a jövő. Hogyan alakul?

- 2009 különösen zsúfolt év lesz a külkapcsolatok tekintetében, hiszen vaihingeni, illetve mödlingi testvérvárosi kapcsolatunk 20 éves, senji baráti kapcsolatunk - amely most testvérvárosi szintre emelkedik - 10 éves, Douzelage tagságunk 5 éves lesz. Az ünneplést azonban - különösen ilyen gazdasági helyzetben - minden esetben EU-támogatással, körültekintő szervezéssel tudjuk csak megoldani. Ezért dolgozunk már most is, írjuk a pályázatokat szorgalmasan.

Szerencsére partnereik sem tétlenkednek, hiszen egyre többen szerveznek EU által támogatott programokat. Csak az eddig bejelentettek: ifjúsági szeminárium a globális felmelegedésről Görögországban; sport és kulturális hét Belgiumban; természetvédelmi tábor a bajor erdőben; konferencia Spanyolországban.

- Természetesen változatlanul tervezünk mi is nyári ifjúsági cserét, az eddigieket is nagyon szerették a fiatalok. Ha ezeket mind összeadjuk, bizony rájöhetünk, hogy mindez rengeteg munka, ezért várjuk is a csatlakozni szándékozó, a célokkal egyetértő fiatalok jelentkezését - mondja végül az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!