Szombathely

2008.12.03. 03:28

Őseink nyomában

<b>Nemesbőd, Vép</b> - A nagy hideg ellenére még az elmúlt héten is terepen dolgoztak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) munkatársai. Pénteken azonban befejeződött az idei ásatási szezon, tavaszig lezárult az épülő 86-os gyorsforgalmi út nyomvonalán végzett régészeti kutatás.

Vas Népe

A terület feltárásán több régészcsoport is dolgozott folyamatosan: Ilon Gábor projektvezető régész mellett Basticz Zoltán, Skriba Péter, Dobozi Ágnes régészek irányí- tották a feltárást, a szelestei ásatást pedig Nyerges Éva vezette. A projektvezető régész elmondta, hogy a területen látványos leletanyag került elő, különösen szép mellékletekkel. Az előkerült tárgyak a feltárt objektumon pedig több évezred történetéhez adnak pontosabb képet, ismereteket. A Szombathelyhez legközelebb eső lelőhelyen egy középső bronzkori település maradványaira bukkantak a szakemberek. A zanati határban tovább haladva ahhoz a területhez érünk, ahol egy 1999-es ásatás során 33 sírt tárt fel Ilon Gábor. A mostani ásatás során Skriba Péter irányításával mintegy 30 újabb temetkezési helyet is felfedeztek az új nyomvonalon a kutatók. Ezek a sírok kivétel nélkül hamvasztásosak, a temetőt egyébként a bronzkor végén használta a kor embere. Zanat határából Nemesbőd felé közeledve a patak túloldalán egy kelta és egy Árpád-kori település maradvány házai és kisleletei kerültek elő 1999-ben. A most zajló ásatás egy rendkívül látványos Árpád-kori település marad- ványait hozta itt felszínre.

A leendő M9-es autópálya és 86-os gyorsforgalmi út tervezett csomópontját (a ma Vépre vezető út környéke) szintén feltárták, itt Ilon Gábor irányította a munkákat, melyek egy római kori temető maradványait hozták felszínre. A temetőt mintegy három évszázadon át használhatta a kor embere, a temetkezések típusainak széles spektruma került elő, a sírok pedig aranymellékleteket, illatszeres fiolákat rejtettek.

Ugyanezen a területen a középső bronzkor végi, késő bronzkori úgynevezett halomsíros kultúra, a késő avar kor, a római kor és az Árpád-kor települési jelenségeit és tárgyi emlékeit is rejtette a föld. Nemesbőd felé közeledve a következő lelőhelyen egy kora bronzkori település maradványai kerültek elő, egyebek mellett egy gyönyörű belsődíszes tál is. A tervezett út ugyanitt érinti egy római kori település vagy villa szélét is.

Ilon Gábor hangsúlyozta, hogy a tizenhárom lelőhelyből kettő esetében (amelyek Nemesbőd határában találhatók) nagyobb feltárásra nem volt szükség, mivel itt terepbejárások alkalmával a felszínen megfigyelt középkori emlékeket a területen évszázadokon át végzett mezőgazdasági munkafolyamatok elpusztították, csupán olyan újkori leletek kerültek felszínre, amelyek már nem tartoznak a régészet tárgykörébe. A Sze-leste határában fekvő lelőhelyeken egy újkőkori falu maradványait tárták fel, emellett egy kora bronzkori sír került elő, különleges mellékletekkel, de a római kor települési jelenségeit is megfigyelték. Az ásatási szezon lezárultával elkezdődik a többhektárnyi területen előkerült leletanyag restaurálása és feldolgozása. A terület feltárása pedig jövő tavasszal folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!