Szombathely

2008.12.05. 03:28

Stadion-keringő

<b>Szombathely </b> - Két évig tartó előkészítő munka után sikerült tető alá hozni a MÁV-ingatlanok megvételéről szóló szerződést, de a novemberi közgyűlésen mégsem szavaztak a megállapodásról. Pro és kontra a vagyongyarapodásról.

Angyal László

A korábbi ciklusokban a vagyonfelélés jellemezte a várost, ezt a trendet akartuk megfordítani. Ebbe a folyamatba illeszthető a honvédségi területek megszerzése, a Bagolyvár feletti ingatlan vitás ügyének megoldása, a volt határőrlaktanya előtti terület megszerzési kísérlete, és a MÁV-ingatlanok megvásárlása. Ez utóbbi miatt Németh Kálmán alpolgármester és dr. Ipkovich György polgármester és én két éve lobbizunk. A vasúttársaság sokáig hallgatott, majd előbb az igazgatósági tanács, majd az üzemi tanács is jóváhagyta a tranzakciót: 630 millió forint plusz áfáért adnák oda a tizenkét hektáros, szinte belvárosi területet. Úgy vélem, ez kedvező vételi ár, nem szabad elszalasztani ezt a lehetőséget. Többfordulós egyeztetés után, az adásvételi szerződés végleges változatáról a MÁV azt nyilatkozta: számára elfogadható.

A vásárlás mellett és ellen szóló érvekről is kérdeztük az alpolgármestert. Csak egy ellenérvet tudok: tagadhatatlanul nehéz a város anyagi helyzete. Viszont fennáll a veszély: ha mi nem vesszük meg ennyiért, nyílt licit során magasabbra srófolják az árat, s akkor legfeljebb elővásárlási jogunkkal élve tudjuk megszerezni a területet, ám drágábban, lehet, hogy 7-800 millióért.

A mit kezd a város a területtel? kérdésre is kaptunk választ. A cirkuszi terület a Kalandváros II. ütemének fejlesztéséhez szükséges. Úgy vélem, funkcióváltás nélkül nem lehet nyereségessé tenni a tranzakciót. Elképzelhetőnek tartom, hogy a Rohonci úti stadion kereskedelmi, szolgáltató központtal bővül, ami nem megy plusz parkolóhelyek nélkül, s akkor a Kondics utcai edzőpályákat ki kell váltani egy másik, sportcélú ingatlannal, de e projekt összeállítása már a vagyonkezelő cég feladata lesz. A legfontosabb az, hogy a decemberi közgyűlés mondja ki, hogy a város a Rohonci úton képzeli el a stadionfejlesztést. Egy év alatt úgy ezer emberrel beszélgettem, s az látható: a szombathelyiek ragaszkodnak a legendás stadionhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!