Szombathely

2009.01.30. 03:27

Mégis szépülnek

<b>Bük </b> - Több városi fejlesztés tekintetében is újabb lehetőséghez jut az önkormányzat. Két témában nyújtottak be pályázatot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz.

Tersztyánszky Krisztina

Miután a település nem járt sikerrel a városközpont rehabilitációs pályázaton, új lehetőség után kellett nézni a központi park felújításának ügyében. Az önkormányzat a megtervezett park kivitelezésére falumegújítás címszó alatt tudott pályázatot beadni. A fejlesztés összköltsége 44 millió 827 ezer forint, aminek húsz százalékát kell saját erőből vállalni. Ebből megszépülhet az iskola előtti közpark. A háromezer négyzetméteres területet részben letérkövezik, szökőkutat és ivókutakat helyeznek el, a járókelők kényelmét pihenőpadok és gyermekjátékok szolgálják majd. A tervet úgy készítették, hogy a meglevő patinás növényzetet, régi fákat háborítatlanul hagyják.

A másik pályázati lehetőség az úgynevezett Kóczán-ház hasznosításának adhat új lendületet. A helyi védettség alatt álló, Széchenyi utca 42. szám alatti parasztház 2006-ban került az önkormányzat tulajdonába. Funkciót azonnal találtak is neki, ám a helyreállítására eddig nem sikerült támogatást szerezni. Az önkormányzat, hogy a további romlást megakadályozza, saját erőből elvégezte tavaly a legsürgősebb állagmegóvási munkákat. Hárommillió forintot költöttek a házra: a megroggyant zsúpfedelet leszedték, kicserélték a szarufákat, az épületet vízálló lemezzel fedték le, és elvezették a háztól a lecsorgó csapadékvizet.

A tervezett felújítás 14 millió 685 ezer forintos költségvetése tartalmazza a zsúptető felújítását, a gomba- és favédelmet, a víz bevezetését, a fűtés és világítás korszerűsítését, valamint parasztudvar kialakítását kerítéssel, gémeskúttal. A felújítás természetesen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irányítása mellett zajlik majd.

A tájháznak elsősorban a Bükről mind a mai napig hiányzó helytörténeti bemutatóhely szerepét szánják. A Büki Iparos Kör már elkezdte gyűjteni az egykori helyi iparosok eszközeit, tárgyi emlékeit, a mintegy száz négyzetméteres épületben többek között ezeket szeretnék kiállítani. Ezenkívül az önkor- mányzat több helyi civil szervezettel kötött megállapodást. A Faluszépítők, a Sok-Színpad Egyesület vállalta, hogy adottságainak megfelelően rendezvényeket, programokat visz az épület falai közé. Az egyelőre kulcsosháznak tervezett épület így kulturális és folklór programok, kézműves-bemutatók helyszíne lehet a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!