Szombathely

2009.01.30. 03:28

Zsarolás? Jogi út?

<b>Kőszeg </b> - Olvasói kívánságra a múlt héten cikket közöltünk arról: hol tart jelenleg a bioetanol üzem ügye? Megkérdeztük Huber László polgármestert is, aki akkor szűkszavúan nyilatkozott. A cikkre reagáló levelében azonban bőven kifejti véleményét.

Némethy Mária

Megdöbbenve és felháborodva olvastam a Vas Népe január 20-ai számában megjelent Bioetanol: elkészül-e a tervezett üzem? című cikket, melyre Kőszeg Város Önkormányzata jó hírének megőrzése érdekében, és az olvasók, így Kőszeg város lakosságának a pontos és tárgyilagos tájékoztatása érdekében - a következőket kell ismertetnem. (A történet korábbi részleteire nem térnék ki, csupán Racker úr állításaira és vízióira reagálnék.)

Ott kezdeném, hogy a képviselő-testület 2008. október 30-ai ülésén ismételten jóváhagyta a Zöld Erőmű Kft.-vel 2008. június 4-én kötött és augusztus 14-én módosított adásvételi szerződést. Ezzel együtt a képviselő-testület visszavonta korábbi határozatait, melyek új szerződés készítését és bírósági kereset benyújtását írták elő. Az egységes szerkezetbe foglalt szerződést november 4-én el- küldtük a Zöld Erőmű Kft.-nek. Ez a szerződés a mai napig nem került aláírásra, mert a Zöld Erőmű Kft. erre semmilyen hajlandóságot nem mutatott. (Ennek okát nem tudjuk.) Az ügyvezető úr szerint új szerződés körvonalazódik a város és a kft. között. Ennek az állításnak semmilyen alapja nincs, mivel nem keresték meg hivatalosan a várost konkrét új javaslattal. Hacsak nem arra a szerződés-tervezetre gondol Racker úr, amit a cikk megjelenése előtti napokban küldött a cég ügyvédje a jogtanácsosunknak, amely számunkra elfogadhatatlan, mert az önkormányzat alapvető garanciális igényei hiányoznak belőle.

Az ügyvezető úr szerint a város hibázott, mert a területi huzavona miatt csúszott minden az üzem körül. Nos, ez a bizonyos huzavona csupán az volt, hogy a földhivatal (2008. szeptember 26-án) az önkormányzat fellebbezése nyomán elutasította a Zöld Erőmű Kft. tulajdoni bejegyzését az önkormányzattól vásárolt ingatlanokra. Viszont a bejegyzés iránti kérelem benyújtására ismét lehetősége nyílt az önkormányzat október 30-ai döntését követően a Zöld Erőmű Kft.-nek.

Ha Racker úr úgy gondolja, hogy az önkormányzat szerződést szegett és emiatt kártérítési igénye lehet, akkor azt érvényesítheti jogi úton, de nem fogadható el részünkről az, hogy ha új szerződés születik az ügyben, akkor elállnak a kártérítési igényüktől. Ez kérem színtiszta zsarolás, amit elutasítok! Végül mint polgármesterben, felvetődik bennem a kérdés: Ra-cker Béla Kőszeg város önkormányzati képviselője és egyben a Zöld Erőmű Kft. ügyvezetője, vajon képviselői esküjéhez hűen nyilatkozik és cselekszik ebben az ügyben? Kívánatos lenne, ha ezen elgondolkodna az érintett képviselő-ügyvezető úr is.

Egy biztos: a labda a Zöld Erőmű Kft. térfelén pattog, nem Kőszeg Város Önkormányzatán múlik a sokak számára remélt beruházás megvalósítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!