Szombathely

2009.02.06. 03:27

Hű, Éva, ez nagyon jó!

<b>Csepreg </b> - A Közösségi Kultúráért díjat ítélte oda a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület Horváth Gyulánénak, a Farkas Sándor Egylet elnökének. Az egylet pedig a Csepreg Város Kultúrájáért díjat kapta.

Tersztyánszky Krisztina

- Tősgyökeres csepregi vagyok, itt születtem, ahol a házunk ma is áll. Itt tanultam, itt végeztem a középiskolát is. Különös szeretettel emlékszem osztályfőnökömre, Mátyás Máriára, aki mellett gyakran szavaltam, s szerepeltem kisebb jelenetekben - meséli a kezdetekről.

A színészmesterség gyakorlására, a szereplésre a soproni óvónőképzőben is volt alkalom, s később, óvónőként is szívesen öltözött jelmezbe.

- Egész pályám során óvónőként dolgoztam, 1981-től vezetőként. A hagyományőrző programban pünkösdöltünk, farsangi jeleneteket adtunk elő, meséket dramatizáltunk. Mozgalmas volt az óvodai élet, mindig készülődtünk a következő alkalomra.

Így jött el az 1993-as év, a település történetét megíró egykori káplánról elnevezett hagyományápoló egyesület megalakulásának éve. A közösség Sudár Lászlóné Molnár Zsuzsanna vezetésével kezdte meg a munkát. Szerencséjükre a község múltja gazdag hagyományokban. Az alapokat Farkas Sándor várostörténete és Rajczy Mária Csepreg irodalmi múltja és népköltészeti hagyományai című műve jelentette. A fellelt emlékek alapján már az első évben színpadra állították a helyi hagyományokat összefoglaló Tollfosztót, a Csepregi lakodalmast, és felélesztették a Jókai Mór által is megénekelt pünkösdi lófuttatás hagyományát. A tradíciók felkutatását gyűjtemények, reprint kötetek megjelentetése is kísérte.

A feltárt régiségek mellé szinte minden évben valami új hagyomány született. Az egyleti tagok meghonosították a tavaszi nóta és könnyűzenei esteket, felújították a szüreti felvonulást és kirakodóvásárt, bevezették az október 6-ai megemlékezést és az Erzsébet-nap hagyományát, amikor mindig új színdarabot mutatnak be. Műsoraik színesítésére hat éve citerazenekart is létrehoztak.

Éva fáradhatatlanul dolgozik, szervez, énekel, zenél, játszik, forgatókönyvet ír. A helyi fellépések mellett sokfelé hívják őket, csaknem tucatnyi produkció - zenés est, mese, népszínmű - áll készen a repertoárjukon. Élvezettel végzi a munkáját, mert számíthat a tagság önzetlenségére, lelkesedésére és a város más civil szervezeteinek együttműködésére is. Nagyszerű érzés, amikor az emberek már a felolvasákor azt mondják az új darabra: Hű, Éva, ez nagyon jó lesz! - és mindenkinek megindul a fantáziája.

A nyáron határon túli kapcsolatuk is született: három szlovákiai magyarlakta faluban vendégszerepeltek nagy sikerrel - vendéglátóikat még az idén visszavárják. Ápolják a kapcsolatot Farkas Sándor szülőhelyének, Nyalkának a hagyományőrzőivel. Az idén új egyenruhát varratnak, s annak különösen örülnek, hogy több fiatal családtag is bekapcsolódik az egyleti munkába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!