Szombathely

2009.03.13. 03:29

Kőszeg gyöngyszemei

<b>Kőszeg</b>- A város turizmusáról, az Itthon láss csodát! - Kőszeg gyöngyszemei kampányról és a kőszegi látványtérképről tartottak sajtótájékoztatót tegnap a Városi Múzeumban.

Némethy Mária

A Magyar Turizmus Zrt. a kulturális turizmus évének hirdette meg a 2009-es évet. A kampány szlogenje: Itthon láss csodát! , célja hogy a magyarországi kulturális értékekre ráirányítsa a figyelmet, élénkítse a turizmust.

Kőszeg város joggal büszke a kultúra területén elért eredményeire, sokszínű hagyományaira, kulturális életére és örökségére, ami a kulturális turizmus éve alkalmával még inkább előtérbe kerülhet. Az önkormányzat szándéka ezért, hogy meglévő értékeire alapozva Kőszeg is csatlakozzon az országos kampányév rendezvényeihez.

2008 decembere óta Marketing Műhely néven rendszeres egyeztető fórum működik Kőszeg Város Önkormányzata, a Jurisics-vár Művelődési Központ és az Írottkő Natúrparkért Egyesület részvételével. A Marketing Műhely előkészített egy javaslatot, amely három akció elindításáról szól. Véleményük szerint a kulturális turizmus éve kapcsán nemcsak a turistákra, a Kőszegre látogatókra kell gondolni, hanem az itt lakókra, a térségben élőkre is. Ezért a tervezett akciók az itt élőknek is szólnak, és arra ösztönzik őket, hogy minél aktívabban vegyenek részt a rendezvényeken, ismerjék meg Kőszeg kulturális kincseit.

A kulturális turizmus évében fokozott figyelmet fordítanak Kőszeg kulturális gyöngyszemeire, a kulturális fogyasztás ösztönzésére, az önszerveződő kulturális terek, közösségek munkájának támogatására.

A Kultúrkaptár elnevezésű akció célja, hogy a város kulturális rendezvényeit összegyűjtse, hozzáférhetővé tegye, és egy kulturális pontgyűjtő játék keretében ösztönözze arra a lakosságot, hogy az év folyamán minél több programon vegyen részt. Az akció kezdete a március 15-ei művészeti gála, eredményhirdetés a 2010-es magyar kultúra napján lesz. A három leg-aktívabb kultúrafogyasztó díjazásban részesül, de az akció valamennyi résztvevője eséllyel indul a játékot záró sorsoláson.

A kampányév eleme a Kőszeg 100 kulturális gyöngyszeme . A szervezők a város lakóival közösen szeretnék összegyűjteni a 100 legkedvesebb, legfontosabbnak ítélt kulturális örökségként számba vehető értéket, tárgyat, épületet, amellyel megtöltenék Kőszeg kincsestárát! Végül a polgárok szavazatai alapján kialakul a város kulturális örökségét leginkább megtestesítő 12 kulturális gyöngyszem listája.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület Kőszegi kulturális kincskereső akciójával a turistákat kívánja megmozgatni, de a kőszegiek is részt vehetnek a játékban, és akár újabb pecséteket is gyűjthetnek. A játékra vállalkozók adott útvonalon haladva, feladatokat teljesítve ismerhetik meg Kőszeget és annak kincseit. A díjak ezúttal sem maradnak el, de az igazi jutalom a megszerezhető élmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!