Szombathely

2009.04.08. 11:13

Fókuszban Kőszeg és testvérvárosai

Kőszeg - Külkapcsolatai gazdagságát, sokszínűségét tekintve Kőszeg éllovas Vas megyében. A polgármesteri hivatal és a testvérvárosi egyesület tesz ezért legtöbbet.

Némethy Mária

Rendszeresen, kétévente tekintik át Kőszeg képviselői a város külkapcsolatait. Ezzel is elősegítik a hatékonyabb információáramlást, a nemzetközi kapcsolatokban rejlő előnyök jobb kiaknázását. Egy naprakész adatbázis az esetleges külkapcsolatokhoz kötődő pályázatok megírását nagyban segíti, lerövidíti.

Dicséretes tény, hogy hosszú ideje  léteznek  testvériskolai kapcsolatok főleg az Európai Unió által támogatott Comenius programok révén.

A szomszédos osztrák területeken sokan hagyományo- san térségi központként tekintenek Kőszegre, még ha ennek jelenleg nem is tud megfelelni a város. Kirchschlaggal hagyományosan jó kapcsolatok vannak, különösen Kőszeg Város Fúvószenekarán keresztül. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület révén is több kapcsolódási pont van. A szomszédos településekkel, különösen Rohonccal, Lékával és Felsőpulyával szükséges lenne az együttműködés szorosabbá tétele.  A kapcsolatok és Kőszeg központi szerepének erősítésében fontos lépés volt tavaly novemberben a Kőszegen megtartott I. járási találkozó. Erről magyar és osztrák oldalról is elismerő  visszajelzések érkeztek.

Kőszeg testvérvárosi (Vaihingen an der Enz és Mödling bei Wien) és partnervárosi (Senj, Nyitragerencsér és Fiume Veneto) kapcsolatain kívül tagja két testvérvárosi körnek (Jumelage és Douzelage) is, amely  példátlan Magyarországon.

A leglátványosabb előrelépés a Douzelage testvérvárosi körhöz történt 2004. évi csatlakozás után következett be, hiszen kőszegi polgárok és diákok számos találkozón és projektben vehettek már részt, főként a Kőszegi Testvérvárosi Egyesületnek köszönhetően. A szokásos évenkénti két Douzelage konferencia mellett évente több, köztük  Kőszegen megszervezett kitűnő ifjúsági projekt is zajlik.

Kőszeg mérete, pénzügyi teljesítőképessége nem teszi lehetővé, nem is indokolja újabb kapcsolatok létrehozását. Cél a meglevő kapcsolatok ápolása, elmélyítése. Történelmi múltja és lakosságának erős nemzeti kötődése továbbra is felveti a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét a kisebbségben élő,  határon túli magyarokkal.

Az elmúlt két évben Senj és Nyitragerencsér partnertelepülésekkel a kapcsolatok egyre elmélyültebbek lettek. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az elmúlt évben már két-két alkalommal látták vendégül egymást a települések ünnepi rendezvényein. Minden jel arra mutat: nem csupán Kőszeg részéről van hajlandóság e kapcsolatok  erősítésére. Senj városával előkészületek folynak a kapcsolat testvérvárosi szintre  emelésével.

Általánosságban elmondható: Kőszeg külkapcsolatainak szervezésében a polgármesteri hivatalon kívül különösen aktív szerepe van a Kőszegi Testvérvárosi Egyesületnek.

Kőszeg önkormányzatának vállalása, hogy a városban működő, a közösségi-kulturális életben aktív szerepet vállaló művészeti csoportok külföldi fellépéseit segítse. Ez történhet anyagi hozzájárulás formájában (útiköltség), illetve hivatalos kapcsolatait felhasználva az együttesek kiajánlásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!