Szombathely

2009.04.15. 02:26

Föld napi takarítási akció a natúrparkban

Kistérség - 1990 óta Magyarországon is megünnepeljük a Föld napját, minden év április 22-én. A natúrpark területén nagytakarítási akciót szerveznek. Meghirdették a Fogadj örökbe! akciót is.

Némethy Mária

A Föld napjának alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnep 1970. április 22-én volt, amelyen mintegy 25 millió amerikai vett részt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára, illetve tiltakozzon a vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban szennyező közúti közlekedés, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen.

1990 óta Magyarországon is megünnepeljük a Föld napját, minden év április 22-én. Az idén is országszerte rendeznek programokat. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a Tiszta Magyarországért országos akció keretében takarítást, szemétgyűjtést, illegális hulladéklerakók felszámolását hirdette meg Kőszegen és a natúrpark többi településén.

Az akció célja a város és a környékbeli kis falvak fontos, turisztikailag is frekventált területeinek takarítása, megtisztítása. Az akció érinti mindenki lakókörnyezetét, a közterületeket, utakat és annak környékét, parkokat, patak- és tópartot egyaránt.

Ebben a közös munkában várják Kőszeg és a környező települések lakóinak, oktatási intézményeinek, civil és gazdasági szervezeteinek jelentkezését, részvételét, segítségét!

A jelenlegi tisztasági akció kiemelt területei Kőszegen: Kis-erdő (Kórház utca folytatása); a Dr. Ambró Gyula utca -Sísánc; Panoráma körút; József-forrás-Panoráma körút (József-forrás völgye).; Misz- sziós háztól kiduló mélyútról jobbra leágazó volt mélyút (3. leágazás); Chernel-kert és az onnan kiinduló hegyi utak;

Királyvölgy és környéke; az Andalgó és környéke; Hidegvölgy és környéke.

Természetesen ezenkívül a város vagy környéke bármely más pontja is bevonható a munkába, amihez a szervező- munkát előre is köszönik. Kérik minden egység vezetőjét és a lakosságot: amennyiben részt szeretne venni a munkában, 2009. április 6-áig je-lentkezzen az Írottkő Natúrparkban, hogy a szemétgyűjtés helyét és idejét megfelelően tudjuk koordinálni, illetve a szemét elszállításáról ennek alapján tudjunk gondoskodni.

A szemét gyűjtéséhez - korlátozott számban - szemeteszsákot és kesztyűt biztosítanak.

A natúrparki egyesület meghirdette a Fogadj örökbe! akciót is. Felhívásukban ez áll: Fogadjon örökbe egy területet, egy utcát, útszakaszt, parkot, egy forrást, mely felett felügyeletet vállal, és tisztaságát folyamatosan felügyeli, takarítását önállón megszervezi és végzi. Partnert keresünk ahhoz, hogy ebben a gyönyörű munkában védjük, óvjuk együtt természeti környezetünket, védjük egészségünket! Ez nem kerül pénzbe senkinek, de időbe és önkéntes munkába annál inkább. Kérjük csatlakozzon Ön is! Szeretnék, hogy ne csak egyedi akció legyen a vállalás, legyen folyamatos az örökbe fogadott területük felügyelete, gondozása, tisztán tartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!