Szombathely

2009.04.22. 02:28

Megművelik az állami területet

Csepreg, Tömörd - Évtizedes adósságát törleszti az állam azzal, hogy kivágatta az elhagyatott állami gazdasági almást. Lombos erdőt telepítenek az almafák helyére.

Angyal László

Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója számolt be lapunknak a részletekről.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megbízásából és támogatásával végezzük a munkát. Közismert, hogy az egykori Csepregi Állami Gazdaság almáskertjei lassan másfél évtizede műveletlenek. Az MNV Zrt. tavaly decemberben megbízást és anyagi támogatást (mintegy 13 millió forintot) adott cégünknek, a feladat több részmunkát jelent számunkra. Az elvadult almafák kivágása, bozótirtás, a termőhelyfeltárási szakvélemény elkészítése, a geodéziai munkák elvégzése, az erdőtelepítési terv elkészítése és az ehhez szükséges hatósági engedélyek beszerzése hárult ránk. Az egész terület mintegy 256 hektárnyi. Az elmúlt hetekben nagyobbrészt végeztünk a fák kivágásával, a bozót irtásával, vagyis részben telepítésre alkalmassá tettük a területet, sőt 16 hektáron elkezdődött, és várhatóan a jövő héten befejeződik az új erdő telepítése. Mivel sok a vad, a telepítéssel érintett területrészt bekerítjük.

A szakember hangsúlyozta: a tervek szerint öt-hét év alatt főként lombos fafajokkal (tölgyfával, cserrel, kisebb részben fenyővel) betelepítik az egész területet. A következő lépésként uniós pénzre pályáznak, amiből még az idén további 16 hektárt szándékoznak erdősíteni.

Az erdőgazdálkodási igazgató megjegyezte: a Szombathelyi Erdészeti Zrt. életében igen jelentős programról van szó, s várhatóan a telepítésre került állami területek kezelői jogát is megkapják a későbbiekben. Az egykori almást 5-7 év alatt lombos fákkal telepítik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!