Szombathely

2009.06.24. 02:29

Bokáig ér a víz a Torockó utcai kapubejárókban

Szombathely - Huszonötmillió forintért teljesen megújult a Torockó utca, de a lakók nem felhőtlenül boldogok: a magas úttestre nehéz felhajtani, a csapadékot sem vezeti el a folyóka.

Angyal László

A Zanati úttal párhuzamos Torockó utcában járunk. Az esős időben látványosan megmutatkozik az amúgy gyönyörűen felújított utca összes baja. Virág Ferenc, a 25-ös számú ház tulajdonosa. Mutatja, hogy a lakása és az utca között legalább félméternyi a szintkülönbség. Ez több probléma forrása. Virág úr egyik egyéni gondja: autójának köténylemeze leér, ha kihajt otthonából. A másik: az út és a járda közötti szakasz vízelvezetése megmosolyogtató.

A diskurzusba bekapcsolódik az egyik utcabeli asszony is, közösen mesélik el, miként született a lefolyóka .

- Egyik nap jöttek a munkások, feltúrták az egészet, majd elkezdték kirakni a betonlapokból a vízelvezetőt. Amit legfeljebb árkocskának lehet nevezni, hiszen olyan kicsi és sekély. Arról nem is beszélve, hogy a víznyelő a mi oldalunkon a földbe vezeti el a csapadékot, míg a túloldalon egy külön csatornába. A lefolyóka aljába épített víznyelők rácsain vékonyak a rések, az út és a járda közötti kavicsos részről a kövek legurulnak, állandóan tele van velük a lefolyóka. Ami, és ez már nem a tervező hibája, nem lejt a víznyelők felé, így áll bennünk a víz.

Való igaz, ez meglátszik a vízelvezetőn: a kapubejáróknál szinte kivétel nélkül bokáig ér benne a víz.

A Torockó utcaiak panasza ezzel nem ért véget. Féltik a szépen felújított utcájukat a nagy forgalomtól. Néhány éve ugyanis megváltozatták a környék forgalmi rendjét, mivel zsákutca lett a szomszédos Szabadka utca, így csak rajtuk keresztül lehet megközelíteni a szomszédos utcákat, ráadásul a Penny Market megnyitása után erre vezet a bevásárlók menekülőútja. A helyiek nem értik, miért a 27 házból álló Torockó utca kétirányú, miért nem a nyolc család által lakott Szabadka utca?

Az említett utcában valóban nagy a csend. A szépen felújított járdán egy idős emberrel váltok néhány szót. A helybeli bácsi a háza előtt földdel tölti fel a vendégjárdát, az a terve, hogy fűmaggal veti be. Vélhetően nem örülne annak, ha a parkosított vendégjárda mellett autók száguldoznának...

Erre, vagyis a forgalmi rend megváltoztatására még várni kell. Soós József, a körzet városi képviselője szerint valóban felül kell vizsgálni, miként vált be a néhány éve bevezetett újítás, nevezetesen a Szabadka utca Sárvár utca vége felőli lezárása, illetve a környező utcák egyirányúsítása.

Igazi változást az hozhat, ha elkezdődik az ingatlanfejlesztés a vízügy volt telepén. Szó van arról, ha ott kereskedelmi egység létesül, akkor a Puskás Tivadar utca és a Zanati út találkozásánál körforgalom létesül. A terveim között szerepel, hogy hamarosan lakossági fórumon tekintjük át a kialakult helyzetet. A környék forgalmi rendje akkor változhat meg, ha körforgalom épül a Zanati úton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!