Szombathely

2009.06.10. 02:27

Nevelődik az új lovas nemzedék

Csepreg - Több új színnel is gazdagodott az idén a Farkas Sándor Egylet által új életre keltett pünkösdi lófuttatás. A jelek azzal biztatnak: a városban lesz utánpótlása a lovassportnak.

Tersztyánszky Krisztina

A 11-es huszárok már kora délelőttől kint táboroztak a helyszínen, bárki megcsodálhatta díszes egyenruháikat és azt, hogyan készülnek a lovasok a délutáni versenyekre. A díszes felvonulás egy órakor indult a főtérről a versenyek helyszíne felé. A felvonulásnak ezúttal egy újonnan alakult közösség is részese volt. A május elején felavatott Csepregi Vitézi Apródiskola növendékei középkori öltözékükben látványos kiegészítői voltak a lovas menetnek. A pályán kettőkor megkezdődött a hagyományos program.

Az idei pünkösdhétfőnek új színfoltja volt a Szerencsepatkó Lovas Egyesület bemutatkozása is. A gyerekeket, fiatalokat tömörítő lelkes kis csapat létrejötte garancia rá, hogy lesz jövője a pünkösdi lófuttatásnak és a helyi lovassportnak - fogalmazta meg véleményét Horváth Gyuláné, a szervező egylet elnöke. A fiatalok most bemutatták szüleiknek és valamennyi csepregi lakosnak, hogy mit tanultak az elmúlt évben Major Albert edző keze alatt. Az első tanulóév legfontosabb feladata a ló irányítása, uralása, s a mintegy tucatnyi ifjú lovas most a nyilvánosság előtt is bebizonyította, hogy sikeresen zárta eddigi tanulmányait. Míg ők felsőbb osztályba léphetnek, futószáras gyakorlatokkal már itt volt a következő generáció is, melynek tagjai még csak most tavasszal ültek először lóhátra.

A hagyomány értelmében ilyenkor mindig megválasztják Csepreg város és a régió pünkösdi királyát. A nemes versengésben ezúttal már az ifjúsági csoport öt tagja is vállalta a megmérettetést, méghozzá nem is rossz eredménnyel. A város pünkösdi királynője végül is, Zsuzska nevű lovával ismét Kecskés Klaudia lett, a régiós elsőbbséget pedig Bakics András vívta ki Gilmore nevű paripájával. Azt nem mondhatjuk, hogy nyergében , hiszen ennek az erőpróbának a lényege éppen az, hogy szőrén kell megülni a lovat, s így megtenni az előírt távot.

A Farkas Sándor Egylet tagjai is úgy vélekedtek, hogy a korábban megszokott kulturális műsor helyett valami alkalomhoz jobban illőt hoznak erre a rendezvényre. Vidám közjátékként a reneszánsz év alkalmából készített műlovakkal hirdettek versenyt, ami jókora derültséget okozott a közönség soraiban.

A fiatal lovasok szüleinek is akadt feladatuk: a bogrács mellett ők gondoskodtak a versenyzők és a vendégek élelmezéséről.

A lovasok késő délután C kategóriás díjugrató versenyben mérték össze felkészültségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!