Szombathely

2009.07.08. 02:29

Kiskapuk, autók

Szombathely - Újabb és újabb trükköket eszelnek ki a belváros minden négyzetméterét jól ismerő autósok, s a cél mindig ugyanaz: a parkolásért fizetendő forintok megspórolása.

Angyal László

Pontos helyismeretet igényel az, ha valaki a senki földjén szeretne várakozni. A jogszabályok szerint a táblával való jelölése és/vagy a parkolóhely felfestése szükséges a fizetőhelyek kijelölésére, de egyúttal a KRESZ szabályai szerint kell megállni az autóval. Ennek megfelelőlen a kapubejáró előtt, zöld területen várakozót nem a parkolóőr bünteti meg , vagyis szab pótdíjat, hanem a közterület-felügyelő bírságolja meg. Ez utóbbi a nagyobb összeg, ezért nem érdemes kockáztatni...

Kivéve akkor, ha - mint a Szelestey László utca egyik belső udvarában - nem egyszerű eset eldönteni, hogy a két autó elhelyezésére is alkalmas aszfaltozott közterület a járda avagy az úttest része, netán a senki földje.

A hangzatos kormányzati sajtótájékoztatókon beharangozott akciók eddig nem sok sikert hoztak: a magyar állampolgárok számára továbbra sem jelent túl nagy kockázatot szlovák rendszámmal felszerelt autóval közlekedni Magyarországon.

Az ilyen autót birtoklóknak eddig nem volt túl sok gondjuk a parkolási pótdíjakkal vagy a közterület-felügyelet büntetésével. A pótdíjat ugyanis nem hajtották be rajtuk, míg a szabálytalan várakozás miatti feljelentés aktája végleg elpihent az igazságszolgáltatás útvesztőjében. (A legfőbb ügyész állásfoglalása szerint a közterület-felügyeletnek minden esetben feljelentést kell tennie, így a rendőrségre kerül az ügy. Ott viszont sokat nem tehetnek, mert csak az Európai Unióban 70 euró fölötti összegű bírság behajtását veszik át egymástól a tagországok.)

Némi remény azért mutatkozik, hogy a törvénytisztelők elégtételt kaphatnak: egy külföldiek által be nem fizetett pótdíjak behajtására szakosodott céggel már megkezdődtek a tárgyalások. Ha sikerül szerződést kötni a Szova Zrt.-nek a szóban forgó vállalkozással, akkor akár visszamenőlegesen is hozzájuthat a város a pénzéhez. Ugyanis egy alkotmánybírósági döntés szerint a tartozások egy év elteltével sem évülnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!