Szombathely

2009.08.05. 02:28

Tűzoltó olimpián szerepeltek a kőszegi lánglovagok

Ostrava, Kőszeg - A csehországi Ostrava városa adott lehetőséget arra, hogy megrendezzék a tűzoltó olimpiát. Július végén ezen 29 ország 2600 versenyzője vett részt. A négyévenként megrendezett rangos szakmai versenyen ott voltak, most először, a kőszegi tűzoltók is.

Némethy Mária

Az ostravai tűzoltó olimpián 29 ország több mint 2600 versenyzője vett részt. A magyar tűzoltókat egy 120 főből álló csapat képviselte. A hagyományos tűzoltó versenyen a hölgyek között a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, Kevermes és Kőszeg önkéntes tűzoltói, míg a férfiaknál Báránd, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, Kőszeg és a Richter Gedeon Rt. dorogi üzemének tűzoltócsapata képviselte hazánkat. A tűzoltó sportversenyen debreceniek vetélkedtek az induló tíz csapat között. A magyar versenybírók szakértelmükkel és magatartásukkal hazánk tekintélyét erősítették Ostravában. A magyar csapat szereplésével, magatartásával ugyancsak elismerést szerzett hazánknak. Az eredményekre büszkék vagyunk, mert hazánk nem tartozik a tűzoltó sport és tűzoltó versenyek nagyhatalmai közé, és nem válogatottal, hanem a tűzoltói munkát erősítő, egy szervezethez tartozó, országos versenyeken jó eredményt elérő csapatokból állt össze. Kiemelkedő Becsehely és Letenye közös bemutatója a Nemzetek Bemutatkozása vetélkedőn, ahol első helyezést értek el 28 csapat között. Komoly siker a kevermesi hölgyek arany fokozatú eredménye, továbbá a kőszegi férfiak és hölgyek, a Richter Gedeon Rt. férfi és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) férfi csapatainak ezüst fokozatú helyezése. A Báránd férfi és az FTP női csapata kis szerencsével a bronz fokozat helyett ezüsttel gazdagították volna hazánk tűzoltói társadalmát. Fiataljaink 4. és 11. helyezése a leányok és fiúk között egy hosszú ideje tartó, következetes munka eredménye. A debreceni csapat a kismotorfecskendő szerelésben 3., dobogós helyezése azt eredményezte, hogy a favorit orosz csapat összetett versenyben elvesztette vezető helyét - olvasható az értékelés a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság honlapján.

Július elején Sárospatakon, az országos tűzoltóversenyen taroltak a kőszegi tűzoltók: ahol elindultak, nyertek, így abszolút győztesei lettek a versenynek. A pinkafői (pinkafeldi) tűzoltó barátaiktól hallottak arról, hogy Európa nyugati felének tűzoltói már a 60-as évek óta részt vesznek tűzoltó olimpián.

Seper András kőszegi tűzoltóparancsnok az indulás előtt nyilatkozta: vérmes reményeik nincsenek, dobogós helyezéssel nem számolnak.

- Nem vallottunk szégyent - hallom most tőle. - A férfiak mezőnyében 90 csapat indult, a kőszegiek a 30. helyen végeztek, 5 ponton múlt az arany minősítésük. A nők között 30 csapatból a mieink a 15. helyet szerezték meg, ráadásul ők eléggé pechesek voltak, mert a júniusi nagy esőzéshez hasonló özönvízben volt a stafétájuk, így értékes másodperceket vesztettek.

A kőszegiek számára nyolc éve tartó folyamat csúcspontja volt ez az olimpia. Ezalatt az idő alatt folyamatosan javultak az eredményeik.

Ostravába kisbusszal és személyautókkal indultak útra a kőszegi drukkolók, köztük Huber László polgármester is.

- Délelőtt már nem volt hangunk, a zászlót lobogtattuk lelkesen, s ez nagyon jól-esett a csapatoknak - mesélte Seper András.

Az olimpián videóztak, kiértékelték a nagy ellenfelek, a németek és az osztrákok teljesítményét. Összegzésként azt szűrték le: gyorsulni kell, s pszichikailag még jobban felkészülni a versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!