Szombathely

2009.09.30. 02:29

Elindult a program

Bük - Hivatalosan is útjára indult szeptember 22-én az a program, amely a Répce menti kistérség felnőttképzési lehetőségeinek fejlesztését tűzi célul maga elé.

Vas Népe

A büki Művelődési Központ az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP programjának keretében nyert támogatást a közművelődési intézményrendszer felnőttképzési kapacitásának bővítésére. A program ez év július elsejétől 2010. december 31-éig tart. A pályázat 27 millió 688 ezer forinttal támogatja a Répce menti kistérség felnőttképzési lehetőségeinek továbbfejlesztését. Ebbe beletartozik a program kidolgozása, a képzés és az intézmény akkreditációja, képzések lebonyolítása.

A szeptember 22-én megtartott ünnepélyes projektindítón a művelődési központ vezetője elmondta: a projekt célja létrehozni a kistérség egyetlen felnőttképzési intézményét és szolgáltatási centrumát. A létrejövő centrum javítja majd a kistérségben élők foglalkoztatási esélyeit, és segít abban is, hogy a helyi munkáltatói igényekkel összhangban álló képzések induljanak. Így például már a napokban útjára indul egy 120 órás turisztikai irányultságú német nyelvi kurzus, egy kilencvenórás cseh nyelvtanfolyam, valamint egy informatikai és egy díszítőmunkás-képzés. A szakmák megszerzését elsősorban azok számára teszik lehetővé, akik alacsony iskolai végzettségűek, regisztrált álláskeresők, romák, nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelik, vagy gyesen, gyeden vannak. Azaz, valamilyen szempontból hátrányt szenvednek a munkaerőpiacon. 2011-től további képzési programok akkreditálását tervezik, így a parkgondozó, a házi segítő, a kisvízmű-kezelő, a szennyvíztelepi kezelő, a borturisztikai és az elsősegélynyújtó képzés tűnik szükségszerűnek a kistérségben. Természetesen valamennyi szakmai képzés ingyenes.

A művelődési központ szakemberei abban bíznak, hogy a projekt 18 hónapja alatt kiépül az az intézményi infrastruktúra és széles körű kapcsolatrendszer, amely lehetővé teszi a megkezdett munka folytatását. A felnőttképzési projekttel párhuzamosan egy másik támogatott, kulturális integrációt célzó program is elindult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!