Szombathely

2010.01.27. 06:49

Hungaricumok mutatkoztak be a Parlamentben

Hungarikumok mutatkoztak be szombaton a Parlamentben. Megyénket többek közt Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke képviselte a rendezvényen.

Tersztyánszky Krisztina

A Hungarikumok a Parlamentben című találkozót immár második alkalommal hívta össze Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A bemutatkozás célja, hogy helyzetképet adjon a kárpát-medencei értékekről, a helyi és közösségi erőfeszítésekről. Nemcsak azért, hogy ezek szélesebb körben ismertté váljanak, hanem azért is, hogy felhívja a figyelmet a törvényhozás feladataira, a jó minőségű hazai termékek védelmének fontosságára. A találkozón olyan világszerte ismert magyar termékek előállítói mondták el - sajnos többnyire rossz - tapasztalataikat, mint a Szentkirályi Ásványvíz, a szegedi fűszerpaprika, szót emelt a magyar kékfestés, bűvészet, a kuvasztenyésztés vagy a népzene képviselője.

Ebbe a színes képbe illeszkedett Szekér Tamás előadása, melyben azt a közösségi összefogást mutatta be, mellyel egy hajdan önálló kistelepülés mai lakói visszaveszik és élettel töltik meg a szüleik által épített közösségi házat. Felidézte azt az erőfeszítést, amellyel a herényi parasztemberek 1932-ben, a gazdasági válság kellős közepén kultúrházat építettek maguknak. Majd a kilencvenes évek elejét, amikor utódaik egyesületet alakítva átvették a ház üzemeltetését, s ezáltal megmentették azt a megszüntetés veszélyétől.

Apró lépésekben tatarozni kezdték a házat, melynek falai között új és új programok, kisközösségek keltek életre. Az értékmentő munka sodrában egy újabb vonzerő is született: a Herényi Virágút, ami immár hetedik éve egyedülálló virágözönnel csábítja a látogatók tömegét. Mindezt a helyi értékekre, a helyi emberek összefogására támaszkodva.

A herényiek összefogását látva az önkormányzat is az ügy mellé állt, így 2007-ben, pályázati támogatással elkészülhetett a Herényi Kerékpáros és Kulturális Központ, amely immár huszonegyedik századi körülmények között ad helyt az itt élők kezdeményezéseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!