Szombathely

2010.03.10. 09:15

Nem tudnak fizetni - Tavaly 84 millió hátralékot halmoztak fel a bérlők

A tervezett éves összegnek több mint háromszorosa - 84 millió forint - volt a Szova Zrt. által kezelt szombathelyi önkormányzati tulajdonú ingatlanok hátralékának a növekedése 2009-ben.

Varga Nóra

Minden eddiginél gyorsabban és nagyobb mértékben nőtt az önkormányzati bérlakásokban élők felhalmozott hátraléka az elmúlt évben. A kedvezőtlen gazdasági környezet, az életkörülmények romlása miatt folyamatosan nő azoknak a száma, akik nem tudják kiegyenlíteni tartozásaikat.

Az üzleti terv készítésekor a Szova szakemberei azzal számoltak, hogy a hátraléknövekedés mértéke 2009-ben nem haladja meg éves szinten a 25 millió forintot, tekintettel arra, hogy 2008-ban 18 millió forintot halmoztak fel az önmkormányzati ingatlanok bérlői egész évben. A várakozással ellentétben már májusban elérte a kintlevőségek összege az egész évre tervezettet.

Majd havonta csaknem 7 millió forinttal, decemberben 10, januárban pedig 11 millió forinttal nőtt a kintlevőség összege. Év végére a hátralék már 84 millió forintra rúgott.

Szijártó Győző, a Szova Zrt. ingatlankezelési egységvezetője fontosnak tartotta elmondani, hogy jelentős összegű a nem élő bérleti szerződésekből fennálló hátralék nagysága is. A lakásból elköltözött, de a hátralékot be nem fizető bérlők december végéig több mint 61 millió forintot halmoztak fel.

A díjhátralék behajtása fizetési meghagyásos eljárás során történik, általában hathavi nemfizetést követően küldik ezt ki, de előtte fizetési felszólításokat is postáznak, sőt a bérleménykezelők személyesen is felszólítják a tartozókat, hogy egyenlítsék ki a számlájukat. A társaság az önkormányzat által fenntartott szociális intézményekkel szorosan együttműködik, hogy a bérlők minden tájékoztatást pontosan megkapjanak a lakhatási problémáik rendezéséhez.

A díjtartozások megtérülésének legbiztosabb forrása az adósságkezelési szolgáltatás, amelyet a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat működtet. Tavaly december óta az intézmény adósságkezelő munkatársa személyesen jelen van a Szova hétfői félnapos ügyfélfogadási napján. Felveszi a kapcsolatot a hátralékot felhalmozott bérlőkkel, ösztönzi, felvilágosítja, valamint segíti a tartozókat, hogy a bérleti díjat rendszeresen fizessék, és megszüntessék fennálló hátralékukat.

Az adósságkezelés ideje alatt késedelmi kamatot nem számít fel a Szova Zrt. Ha a bérlő huzamosabb ideig nem fizet, akkor a Szova felmondhatja a bérleti jogviszonyt, és kiüríttetheti a lakást. A megyeszékhelyen a bérleti jogviszony felmondása miatt bekövetkező lakáskiürítés és lakáselhagyás kevés esetben történik meg. A hátralékos bérlők bíznak abban, hogy továbbra is a lakásukban maradhatnak, vagy másik otthonban helyezik el őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!