Szombathely

2010.03.24. 07:20

Tavaly 250 millió forint értéket mentettek meg a kőszegi tűzoltók

A 141. közgyűlésüket tartották vasárnap a kőszegi tűzoltók. Tavaly tűzoltóolimpián képviselték országunkat. Kiváló, fegyelmezett munkájukra jellemző: tavaly riasztás után 6,7 perces átlagidővel kezdték meg a kivonulást.

Némethy Mária

Köszöntő, tisztelgés az elhunytak emléke előtt, elnöki, majd parancsnoki szakmai beszámoló a 2009. évről, ifjúsági női és a szakmai rajparancsnokok pótlása, pénzügyi, anyagi beszámoló, 2010-es munka- és gyakorlatterv, költségvetés elfogadása, elismerések átadása, tagfelvétel, hozzászólások.

Ez volt a váza a közgyűlésnek, amelyen egy nagyon fontos, és Kőszegen méltán népszerű szervezet, a tűzoltók értékelték munkájukat.

Seper András tűzoltóparancsnok szakmai beszámolójából kitűnt: példátlanul nehéz évük volt a tavalyi. A tűzoltási, műszaki mentési feladatokat a szokásos nívón látták el Kőszegen és 15 kilométeres körzetében, összesen 13 településen 16 704 polgár védelmében, 17 542 hektár területen. A főállású tűzoltók az állampolgárok segélyhívására riasztják a 30-35 fős készenléti szolgálatot ellátó önkéntes tűzoltókat.

- A személyhívó, decembertől az SMS-riasztó jelét követően tűzoltóink nappal és éjszaka tíz percen belül megkezdik a kivonulást a káresetek és balesetek helyszínére. Statisztikai mutatóink alapján megállapítható, hogy tűzoltóink az állampolgárok segélyhívását követően átlagosan 6,7 perces átlagidővel kezdték meg a kivonulást. A riasztásokra átlagosan 10 fő kiképzett tűzoltó érkezett be. A beérkezett tűzoltói létszám minden esetben lehetővé tette, hogy a minimális 13 fős létszám mellett a második gépjárműfecskendőnk és a gépezetes tolólétránk is biztonságosan kivonulhasson - összegezte készenlétükről a helyzetet Seper András parancsnok.

Tavaly az önkéntes tűzoltók 401 órát voltak eseményeknél, családjuktól távol. Tűzesetnél 71, műszaki mentés során 10 főt mentettek ki a veszélyes zónából a kiérkező egységek. Közúti baleset során 12 fő sérült meg, 3 elhunyt. Tűz oltásakor, mentéskor egyszer sem következett be sérülés.

A tűzeseteknél a megmentett érték tavaly is elérte a 250 millió forintot. 40 százalékban tűzhöz, 60 százalékban káresethez riasztották a tűzoltókat. A riasztások számát kirívóan befolyásolta a június 24-ei özönvízszerű esőzés és sárlavina.

-Területünkön továbbra sem jellemzők a nagy kiterjedésű, nagy kárral járó tűzesetek, mert a gyorsan kiérkező helyi önkéntes egyesületi tűzoltók egyre hatékonyabb munkájával találkozik a felszálló tűzkakas - állapította meg Seper András.

Az események jellegét értékelve közölte: emelkedett az épületekben keletkezett tűzesetek száma. A lakástüzekhez, ingatlanokban keletkezett tüzekhez riasztották egységeiket a legtöbb esetben.

- Két esemény az, amit külön ki kell emelni - hangsúlyozta Seper András. - Az egyik a Posztó utcában volt, ahol gázpalackrobbanás történt, és folyamatosan fennállt annak veszélye, hogy újabb palackrobbanás következhet be. A második a Dr. Nagy László kollégium tűzesete, ahol - a többéves együttműködésnek köszönhetően - a közvetett és közvetlen életveszélybe került 60 kollégista fegyelmezetten, felügyelő tanára utasításainak megfelelően el tudta hagyni a veszélyes épületet. A kiürítés után az épületbe bevetett és a kosárról szakszerűen üzemeltetett sugaraknak köszönhetően csak a tetőzet 15 százaléka lett a tűz martaléka.

Ugyanakkor szép év is volt a 2009-es, sok eseménnyel. Közülük kiemelkedett: a kőszegi tűzoltók a csehországi Ostravában tűzoltóolimpián vehettek részt. Most először.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!