Szombathely

2012.11.28. 18:29

Elnapolták az ítéletet

Szombathely - Szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg az elsőrendű vádlott - akit csoportosan elkövetett rablással is vádolnak - a Szombathelyi Törvényszéken, így a bíró nem tudott ítéletet hirdetni.

Bár elkezdődött a tárgyalás szerdán a Szombathelyi Törvényszéken abban a büntetőperben, amelyben három vádlott terhére jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablást, személyi szabadság megsértését ró a Vas Megyei Főügyészség, dr. Rácz József bíró nem tudott ítéletet hirdetni. Mégpedig azért nem, mert az elsőrendű vádlott a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg a bíróságon. R. Gy.-t korábban a Szolnoki Városi Bíróság határozata alapján letartóztatták, de a fogva tartását később megszüntették. Így a férfi szabadlábon védekezhetett, ám szerdán nem érkezett meg a Szombathelyi Törvényszékre.  

R. Gy., R. P. és R. J. még 2009-ben rabolt Szombathelyen, a Puskás Tivadar utca 11. szám alatti telephelyen. Oda pedig azért mentek, mert R. P. egykor ott dolgozott, s azt ajánlotta a társainak, érdemes oda betörni, mert az ottani páncélszekrényben biztosan van pénz. Elhatározták, hogy ha kell, erőszakkal is megszerzik azt. (Volt egy negyedik társuk is, ő 2010 tavaszán elhunyt.) 

A vádirat szerint 2009. szeptember 2-án éjfél körül R. P. szállította a tetthelyre a társait. A férfiak símaszkkal a fejükön bemásztak a telephelyre, majd ott a szolgálatban lévő biztonsági őrt a földre teperték, a karját hátracsavarták és szigetelőszalaggal összekötözték. Így tettek a lábával is, de még a szemét is körbetekerték szigetelőszalaggal. A sértettet az egyik elkövető őrizte. A többiek a páncélszekrény ajtaját szétvágták, a benne talált mintegy 2,7 millió forintot berakták a telephelyre behajtó R. P. kocsijába. A biztonsági őr mobiltelefonját darabjaira szedték, hogy ne tudjon segítséget kérni, aztán egy hűtőkocsiba zárták, kívülről rácsukva az ajtót. A sokszorosan "ártalmatlanított" őrt a reggel fél nyolc körül a telepre érkező egyik alkalmazott szabadította ki. A vádirat szerint R. Gy. és R. J. - visszaesőként - társtettesként, R. P. pedig bűnsegédként követte el a cselekményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!