Szombathely

2012.11.21. 19:06

Jó úton jár, aki erre jár

Szombathely - Fontos állomás érkezett el a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal életében: az uniós elvárásoknak megfelelő nemzetközi szervezetet hoztak létre. Hazánk 2016-ban, Szent Márton születésének 1700. évfordulóján adja majd a soros elnököt.

Vadas Lucia

Ez év nyarán alakult meg szombathelyi székhellyel, de országos szervezetként a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa Egyesület, amelynek elnöke, Orbán Róbert, valamint Aigner Géza és Feiszt György tájékoztattak a november 8-i  tours-i nemzetközi ülés eredményeiről. 

Az útvonalhoz kapcsolódó nemzeti és regionális egyesületek Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata néven hoztak létre közös szervezetet. Az egyes szervezetek közötti együttműködés már korábban is létezett, de a hálózat most alakult jogi személyiségű szervezetté. Az előkészítés a 2011 júniusi szombathelyi értekezleten kezdődött, ahol először ültek egy asztalhoz  a francia, olasz, szlovén, horvát és magyar szervezetek képviselői, majd  2012 júniusában Paviában fektették le a  közös működés legfontosabb alapelveit.




A zarándokút egyik szombathelyi megállóját, a Savaria Múzeum előtti szobrokat nézi Bóka Eszter (Fotó: Horváth István)


Az együttműködéshez időközben a korzikai és a holland szervezet is csatlakozott.  A hálózat szervezésével egy időben az Európa Tanács részére elkészítették azt a több száz oldalnyi dokumentumot, amely  szükséges  az Európai Tanács Kulturális Útvonala cím viseléséhez.   Az egyik legfőbb cél, hogy  2016-ra, Szent Márton születésének 1700. évfordulójára teljes egészében kijelöljék Szombathelytől  Candes-ig, Szent Márton halálának helyéig vezető, gyalogosan bejárható útvonal. Magyarország ebben a munkában vezető szerepet tölt be, mivel itt már határtól határig vezet az út.   De még bővül: már dolgoznak a Baranyáig tartó szakasz kiépítésén, ahonnan Horvátország felé is lesz leágazás. Folyik az előkészítése az út  mentén létrehozandó információs pontoknak is. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy tájékoztatást nyújtsanak akár a  szálláslehetőségekről, akár az időjárásról, akár a teljes európai útvonalról. A szervezet elnökét  évente más ország adja.  

2013-ban a tisztséget a horvát Ines Sabotič tölti be, v Magyarország 2016-ban lesz soros. Az ülésen döntöttek a Tudományos Tanács felállításáról, és hogy kezdeményezik a Szent Mártonhoz kapcsolódó szellemi örökség felvételét az UNESCO világörökség listájára. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!