Szombathely

2012.11.09. 08:49

Stabilizálódik a munkanélküli helyzet

Kőszeg – A város képviselői legutóbbi ülésükön áttekintették Kőszeg és környéke munkaerő-piaci helyzetét. A mutatók szerint javulás tapasztalható, márciustól hónapról hónapra kevesebb volt az állást keresők száma.

Némethy Mária

– Kőszeg és vonzáskörzete a megye kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű térségei közé tartozik, a válságot követően a munkaerő-piaci helyzet stabilizálódott.

Ezt fogalmazta meg általánosságban Fucinné Dorner Anikó, a kőszegi munkaügyi kirendeltségének vezetője.

A regisztrált álláskeresők 2009–2010. évi magas számát követően számottevően javultak a térség munkaerő-piaci mutatói. 2011-ben havonta átlagosan 789 álláskereső szerepelt a kirendeltség nyilvántartásában, 23,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

2012 első hónapjaiban döntően szezonális hatások miatt romlott a munkaerő-piaci helyzet. A szezonalitással érintett ágazatok – építőipar, vendéglátás, kereskedelem – beszűkült munkaerő-kereslete mellett a téli hónapokban zajló közfoglalkoztatási programok munkaerőigénye is lényegesen elmaradt a korábbi hónapokétól, így kevesebb álláskereső munkavállalására adódott lehetőség.Az év eleji enyhe növekedést követően márciustól hónapról hónapra mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma, amelyben az elsődleges munka-erőpiaci kereslet mellett meghatározó szerepe volt az induló közfoglalkoztatási programok munkaerőszükségletének is. A csökkenés üteme júniusig 4–10 százalék között mozgott, majd júliusban megállt. Január és június között összességében közel 25 százalékkal fogyott a regisztrált álláskeresők száma a térségben. Az előző év azonos időszakához mért csökkenés üteme hónapról hónapra mérséklődött.

Tavaly megközelítően 52 millió forintot használtak fel az álláskeresők munkába állásának támogatására. Kőszegre és vonzáskörzetére évek óta jellemző tendencia a vállalkozási szándékkal megjelenő álláskeresők jelentős száma. ők elsősorban a szolgáltatóiparban, építőiparban, kereskedelemben kívánnak vállalkozni. A bérjellegű támogatások iránt elsősorban a mikrovállalkozások érdeklődnek, e támogatási konstrukciókkal sikerült elhelyezni a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű álláskeresők többségét. Közfoglalkoztatásba 2012 szeptember végéig 220 álláskeresőt vontak be az idén a kőszegi kirendeltségen. 

Prioritásként kezelik a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésének elősegítését uniós forrásokból, hazai támogatásokkal. Kiemelten támogatandónak tartják Kőszegen és környékén az induló vállalkozásokat, a vállalkozási szándékkal jelentkező álláskeresőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!