Szombathely

2013.02.16. 21:37

Valentin bál Szombathelyen

Szombathely - Piros, szív alakú, gázzal töltött lufik erdejévé vált a fehér asztalokkal, piros masnis székekkel berendezett Agora Művelődési és Sportház a Valentin bál idejére szombaton.

Merklin Tímea

A nyitótáncot a Savaria TSE táncosai táncolták: a csodaszép keringő után vérpezsdítő latin táncokkal hívták a parkettre a közönséget, majd a Cabo Wabo adott élőzenés partit. A Valentin bált 1997 óta rendezik meg Szombathelyen, a kezdetek óta Fixl Miklós a szervezője, akkoriban telt házzal ment itt az ifjúsági megyebál, a horvát bál, a nosztalgia bál, a városi bál, és elfért mellettük a Valentin bál is, akkoriban kezdett divatossá válni, hogy Magyarországon is ünneplik ezt a napot. A horvát bál kivételével (amelyet másutt rendeznek ma már) az említett bálok elkoptak, maradt egyedüliként a Valentin bál, amelynek – mint láttuk – most is népes közönsége van. Az ideit Fixl Miklós és Kővári Réka együtt szervezték.

Megkérdeztünk néhány bálozót, hogy ünneplik Valentint, milyen személyes szokásaik vannak, milyen hangoltsággal érkeztek e társadalmi rendezvényre.

Bognár István és felesége Katalin régóta szerettek volna elmenni valahova, ahol táncolni lehet, ez az időpont volt megfelelő, ezért a Valentin bálba jöttek. Három éves ikreikre, Gergelyre és Liliánára a nagyszülők vigyáznak ez alkalommal. Mióta a gyerekek megszülettek, a fiatal pár először jutott el bálba.

Kertai András és Krajczár Melinda még nem menyasszony és vőlegény, de már két és fél éve járnak, plüssállatokat, virágot adnak egymásnak Valentinkor. A báli belépőt az ifjú hölgy nagybátyjától kapták ajándékba, nagyon örültek, mert kevés olyan lehetőség van, ahol táncolni lehet. A Márovics-család három generációja – nagyszülők, szülők, unokák – ültek egy másik asztalnál, nem csak Valentin miatt, hanem mert az unokának, Nikolettnek február 14-én van a születésnapja, így összekötik a két ünnepet.

- Jó férjként virággal érkeztem haza Valentin napon, igaz, kicsit késve, de rávettem két kollégámat, hogy aznap ők is csokorral köszöntsék a párjukat otthon – meséli Mándli Péter, akit felesége, Kopácsi Etelka a kedvenc alkoholos desszertjével várt. – Minden évben a városi bálba szoktunk menni, de az most nincs, ezért gondoltuk, pótoljuk a Valentin bállal. Két lányunk vár otthon, 16 és 11 évesek. Egymást őrzik otthon, pontosabban a kisebbik vigyáz a lakásra meg a nagyobbikra, hogy be ne menjenek hozzá a fiúk.

Czirók Tamás és Czirókné Magosi Beáta számára különösen fontos a Valentin nap. 23 évvel ezelőtt Valentinkor ismerkedtek meg, egész precízen 11-én, de ők a Valentinhoz kötik az évfordulót. Mindig meglepik egymást valamivel, idén a feleség egy láncos órát ajándékozott a férjnek, aki meghívta az egész családot – a gyerekeket is – étterembe vacsorázni a jeles napon.

- Egy időben rendszeresen jártunk Valentin bálba, aztán kimaradt két év, mert a kőszegi fúvós bálba mentünk 50-60 fős társasággal. De meguntuk a beöltözést, a jelmezes bulit, visszatértünk ide, jó így kettesben, táncolunk – tudjuk meg tőlük.

Amíg a párok „az igazi zenére" várnak, ami táncba csalja őket, a tombola felől érdeklődünk: a főnyeremény egy duplaképernyős DVD-lejátszó. A Valentin bálnak mindig is sok szponzora volt, most is akad szép számmal. A műsorban divatbemutató is szerepel, fellép a West Side TSE, a sztárvendég Vastag Csaba. Az est a szerelemé, a szereteté – és nem csak a fiatalok mulatsága ez, láthatunk 20- 30-40 éve „együtt táncoló" párokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!