Szombathely

2013.03.13. 19:02

Az EU-t népszerűsítő sorozatot indított a Külügyminisztérium

Az Én Európám címmel indult tájékoztató kampány megérkezett a vasi megyeszékhelyre. A szervezők a Savaria Egyetemi Központ hallgatóival beszélgettek az unió előnyeiről.

Kupi Györgyi

A két szakértő, Perger István és Marján Attila igyekezett képbe helyezni a fiatalokat az EU-val kapcsolatban (Fotó: Szendi Péter)

A Külügyminisztérium, az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament budapesti tájékoztatási irodája által indított rendezvénysorozat célja, hogy arról beszélgessenek középiskolásokkal, egyetemistákkal, hogy mit ad az unió Európának, Magyarországnak, és mi lenne, ha nem lenne Európai Unió. Bakos Piroska, (volt uniós elnökségi szóvivő) a szombathelyi előadáson azt mondta, azért indult a kampány, mert érzékelhetően visszaesett ebben a korosztályban  a bizalom az EU iránt. A SEK hallgatói jelenlévő hallgató közül viszonylag kevesen válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy jobb-e az unión belül, mint kívül, körülbelül ugyanennyien bizonytalanok a kérdésben, és néhányan akadtak, akik szerint nem jó az unió tagjának lenni. (Sokan semmilyen választ nem adtak.)

Egy kampányfilm kapcsán a támogatásokra terelődött a szó, amellyel kapcsolatban az egyik diák megjegyezte, a támogatásokat sokan segélyként fogják fel, amelyre nem lenne szükség, ha az ország meg tudná termelni azt pénzt, amit az uniótól kap. Marján Attila  szerint nem a pénzre kell kihegyezni az uniót, amikor létrejött, szó sem volt támogatásokról. Az volt a célja, hogy "ne essenek egymásnak az európai nagyhatalmak".

Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője  arról szólt, hogy az EU programja a külföldi tanulást segítő Erasmus, melyben  hárommillió fiatal vett eddig részt, a közeljövőben pedig a fiatalkori munkanélküliség elleni program indul az unión belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!