Szombathely

2013.03.29. 11:54

Húsvét alatt sem tudják használni a gáztűzhelyeket

Egy hónapja nincs gáz a Rohonci út 13-as számú tömbházban. A 44 lakásban a húsvéti ünnepek ideje alatt sem lehet használni majd a gáztűzhelyeket. A lakásszövetkezet szerint gyors volt az ügyintézés. Jövő keddtől megindulhat a gázszolgáltatás.

Németh Adél

- Egy hónapja nem tudjuk használni a gáztűzhelyünket - mondja Németh Ferenc a Rohonci úti tömbház ötödik emeletén. - Úgy hallottam, az egyik lakó gázszagott érzett a pincében, majd megvizsgáltatták, s lekapcsolták a rendszert. Önkormányzati bérlakás a miénk, az egyik lakó szólt, hogy a régi IKV-hoz, a mai SZOVA-hoz kell bemenni, hogy rezsót kapjunk - mutatja a férfi lakásában. - Sajnálatos, hogy a húsvéti ünnepek ideje alatt sem tudunk süteményt, vagy töltött húst sütni.

A Bem Lakásszövetkezet tájékoztatója szerint gyors volt az ügyintézés, amely alatt a lakók együttműködőek voltak. A tömbben a nyomáspróbát kedden tartják, s ha ott mindent rendben találnak, megindul a gázszolgáltatás.

Németh Ferenc éppen most ért haza a munkából Rohonci utcai, ötödik emeleti lakásába. A paprikás krumplit a rezsón kénytelen megmelegíteni, ugyanis egy hónapja nem tudja használni a tűzhelyét. Gázszivárgás miatt ugyanis az egész rendszert lekapcsolták.

- Az ilyen egyszerű étkeket, mint a leves, a főzelék, vagy az egytálételek el tudjuk készíteni, de a feleségem már említette, hogy húsvétkor jó lenne töltött húst enni. Na, itt ez elképzelhetetlen! Eddig is sokat voltunk a Bem utcában lakó középső lányunknál, akinél tudtunk sütni. Húsvétkor is át kell mennünk hozzá, hogy ott sült húst és süteményt készíthessünk. A két másik gyermekünk messzebb, Nemesbődön és Vassurányban él. Az elmúlt egy hónapban a probléma megoldásaként gyakran főztünk két napra - jegyzi meg, majd folytatja: - A lépcsőházban ki van írva: A gázszolgáltatás a vészhelyzet megszüntetéséig a társasházban szünetel. Kérdem én, ha ez egy vészhelyzet, akkor mi tartott ennyi ideig? A szakemberek pár napja dolgoznak csak a házban. Sajnos, nekem meg pörög a gázórám, s a különbözetet az éves elszámolásnál senki nem fogja kifizetni - keseredik el Németh Ferenc.

A Rohonci utca 13-ban lakó Németh Ferenc egy hónapja a gázrezsón főzi, melegíti az ételeket (Fotó: Kiss Teodóra)

A szakembereket a pincében találjuk, most végeztek a munkával.

- Négy ilyen felszálló száradt ki az évek során a száraz földgáztól - mutatja Bor József gáz- és készülékszerelő, aki hozzáfűzi: - A lakásokban a gáztűzhelyhez kapcsolódó flexibilis csöveket és a golyós csapokat is ki kellett cserélni.

A lakókat érintő problémával kapcsolatban megkerestük dr. Beleznay Pálnét, a Bem Lakásszövetkezet elnökét.

- Higgyék el nekünk a lakók, hogy gyors volt az ügyintézés. Az egy hónap alatt, a gáz elzárását követően egyebek mellett megtörtént a rendszer vizsgálata, az osztatlan közös felmérése, az engedélyeztetés, a kiviteleztetés. Személyesen is megtapasztaltam, hogy a lakók mennyire együttműködőek voltak. Ennek köszönhető, hogy négy nap alatt végeztünk a kivitelezővel történő szemrevételezésen. Szerettük volna, ha a húsvéti ünnepekre helyreáll a rend. De kedden lesz nyomáspróba, s ha ott mindent rendben találnak, akkor lehet csak újra használni a lakásokban a gáztűzhelyeket.

A lakásszövetkezet elnöke elmondta: arra is felhívták a figyelmet, hogy az új nyílászáróknál légbeejtőre van szükség. Volt olyan eset is, amikor a szellőző kívül ugyan megvolt, de belül az új konyhaszekrényt ráépítették. Minden problémát jegyzőkönyvbe vettek, amiket a lakóknak kellett megoldaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!