Szombathely

2013.03.14. 16:26

Nem nőtt a bűncselekmények száma Szombathelyen

A vasi megyeszékhelyen az elmúlt hónapokban csökkent a bűncselekmények száma. A rendőrség adatai nem támasztják alá azt a felvetést, mely szerint romlott a közbiztonság. A lakótelepek környékén sem tapasztalható változások a bűncselekményekkel kapcsolatban.

Bajdó Bettina

A város közgyűlése a novemberi ülésén hozott egy határozatot, melyben felkérte a bűnmegelőzési, közbiztonsági és közrendvédelmi bizottságot, hogy vizsgálja meg a lakótelepek, valamint a közbiztonsági szempontból kiemelten veszélyes területek közbiztonsági helyzetét és amennyiben intézkedések szükségesek, akkor tegye meg a költségkalkulációval kiegészített javaslatát. A bizottság elnöke felkérte dr. Gulyás Ferenc rendőr alezredest, kapitányságvezetőt, hogy a rendelkezésükre álló adatok alapján tekintsék át a szombathelyi lakótelepek közbiztonsági helyzetét és annak eredményét tárják a bizottság elé. Erre januárban került sor.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok nemrég évértékelő sajtótájékoztatót tartott, értékelte a megye közbiztonságának 2012. évi helyzetét (Fotó: Benkő Sándor)

Elhangzott, hogy a tavaly novemberi helyzethez képest lényeges változás nem történt. A november óta eltelt időszak adatai alapján valamennyi bűncselekmény kategóriában - testi sértés, erőszakos közösülés, szemérem elleni erőszak, garázdaság, lopás, betöréses lopás, rablás - csökkent a bűncselekmények száma. A rendőrség adatai nem támasztják alá azt a felvetést, mely szerint romlott a közbiztonság.

A vizsgálódás során előtérbe került egy olyan szempont, amely értékeli Szombathely városának lakótelepein elkövetett bűncselekmények arányát a városban összességében elkövetett bűncselekmények számához viszonyítva. Ennek során érdekes problémaként vetődött fel a lakótelep fogalmának és körülhatárolhatóságának kérdése. Konkrét értelmezés, leírás hiányában a rendőrség a lehető legtágabb körben vizsgálta az elkövetett bűncselekményeket jellemző adatait. Az így kapott eredmény az, hogy az arány nem változott, sőt bizonyos bűncselekmény kategóriák esetében csökkent. Romlásról semmiképpen sem lehet beszélni.

A rendelkezésre álló adatok alapján összességében megállapítható, hogy nem növekedett a bűncselekmények száma, továbbá a lakótelepeken elkövetett cselekmények számának részarányában sincs változás. A tájékoztató során elhangzott, hogy a lakótelepi áruházak környékén lényegesen több a bűncselekmény, mint ott, ahol a lakótelepen belül nincs áruház, vagy jobban elkülönül a lakókörnyezettől.

A rendőrség szerint a közbiztonsági szempontból kiemelten veszélyes területek, mint kategória nehezen értelmezhető. A közgyűlés ülésén elhangzottak szerint azok a cselekmények értendők alatta, amelyek egy jól körülhatárolható területen - alapvetően vendéglátó és szórakozóhelyek környékén - az onnan távozó vendégekhez köthető. Az ilyen esetekben általában már panasz, vagy bejelentés alapján eljárás indul és azt lefolytató hatóság jogosult a szükséges intézkedéseket megtenni.

Az úgynevezett randalírozós, rongálásos esetek elkerülése érdekében a rendőrség már több éve fokozott szolgálatot lát el a hétvégi szórakozó napokon és bizonyos kiemelt rendezvények esetében.

A Derkovits városrészen többen is vigyáznak a lakosokra és az ingatlanok biztonságára (Fotó: Kiss Teodóra)

A bizottság a tájékoztató meghallgatását követően megállapította, hogy a rendőrség által bemutatott közbiztonsági helyzetben romlás nem tapasztalható, sőt inkább javulás, ezért külön intézkedésekre nincs szükség. A kamerarendszer fejlesztése vonatkozásában a bizottság a közgyűlés elé terjesztette javaslatát, amelyben bizonyos szórakozóhelyek környékét prioritásként kezel. A bizottság tervezi, hogy napirendre tűzi a közterületi rongálások helyzetét a városban, amelyre meghívja a polgárőrségek vezetőit.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos nemrég évértékelő sajtótájékoztatót tartott, értékelte a megye közbiztonságának 2012. évi helyzetét. Ebben többször is szó esett a vasi megyeszékhelyről. Külön kiemelték például az ismertté vált bűncselekmények számát. Ebből kiderült, hogy Szombathelyen 2011-ben 4 ezer 542 bűncselekményt derítettek fel, 2012-ben ennél kevesebb, 4 ezer 059 volt.

A rendőrség honlapján elérhető az úgynevezett bűnügyi térkép, ezen bárki megnézheti, hogy lakóhelyén merre, milyen bűncselekményeket követtek el. Ebből kiderül többek között, hogy személy ellen elkövetett erőszakos esetek száma a tavalyi évben száz fölött, de kétszáz alatt volt. Ebből nagyjából nyolc a KISZ-lakótelepen, hat a Joskar-Olán történt, a Derkovits városrészen 21 ilyen eset fordult elő. Az oladi lakótelepen ugyanezen esetek száma 11-et mutat.

 

Nyomon követhetjük a bűncselekményeket

A bűnügyi térképen azokat a bűncselekménytípusokat és csoportokat lehet megnézni, melyek leginkább befolyásolják az emberek biztonságérzetét. Ezek a közterületen elkövetett bűncselekmények, a személy elleni erőszakos bűncselekmények. Külön kikereshető a lopások, a betöréses lopások, a lakásbetörések száma. A térképet nem könnyű kezelni, viszont, ha az ember rájön a titok nyitjára érdekes információkat tudhat meg a környezetéről. Messze menő következtetéseket nem lehet belőle levonni, de csemegézni lehet az adatok között. Kiderülhet, hogy mennyire voltunk biztonságban az elmúlt hónapokban, Az adatok naponta frissülnek, de a felhasználók 30 nappal későbbi adatokat láthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!