Szombathely

2013.04.20. 14:53

A kézjegyünket kérték a patrióta szociáldemokraták

Aláírásgyűjtő akciót szervezett a vasi megyeszékhelyen a Negyedik Köztársaság Mozgalom.

Simon Erzsébet

A polgárok szignójának kellő számú összegyűjtésével a polgármesterek visszahívhatóságát szeretnék törvénybe iktattatni. Több mint félszáz aláírást sikerült dokumentálniuk a 4K! aktivistáinak a szombathelyi Fő téren úgy két óra alatt szombaton dél körül. Ez jó eredmény, mondta Istvánffy András, az egy éve alakult patrióta szociáldemokrata párt ifjú budapesti elnöke.

Az országban több helyütt is megjelentek már aláírásokat gyűjteni. A vasi megyeszékhelyen Nagy András szombathelyi alelnök és Horváth Nikoletta párttag kérte a járókelők szignóját, a legtöbbször sikerrel. Mint mondták, korra, nemre, pártszimpátiára tekintet nélkül adták a kézjegyüket az emberek. Vas megyében egyébként mintegy tucatnyi tagja van a korábban civil ifjúsági mozgalomként jegyzett politikai tömörülésnek.

Istvánffy András elmondta: törvényjavaslatot készítettek a polgármesterek visszahívhatóságáról, mert szerintük a demokratikus hatalomgyakorlás része, hogy a nép választott képviselői az őket megválasztó közösség folyamatos ellenőrzése alatt álljanak, és kivételes esetekben – a posztra érdemtelen, a választók bizalmával visszaélő - polgármesterek visszahívhatóak legyenek.

Egy ciklus alatt ezt egyszer lehetne megtenni, s szerintük az erről szóló törvény egyfajta visszatartó erő is lenne. Az elnök szerint vannak nemzetközi példák a helyi politikusok visszahívhatóságára, s ez Magyarországon sem ördögtől való gondolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!