Szombathely

2013.04.09. 17:46

Kézzel írott levél is született a költőhöz

"Nem is tudtam, hogy az Ön macskája volt számos versének ihletője" - írta egy diák Weöres Sándorhoz címzett levelében, amely az Oladi KIKI kiállításán látható.

Merklin Tímea

Két tárlat is nyílt egyszerre április 9-én az Olad -Simon Napok megnyitóján az általános iskola aulájában. Az egyik helytörténeti jellegű: "Szombathely a mi városunk", a másik egy csöngei autóbuszos kirándulás élményeiből ad ízelítőt. A műsort adó gyerekeket és a közönséget Takács Imréné intézményegységvezető köszöntötte, a kiállításokat  Móricz Tiborné nyitotta meg. Az ünnepségen  a korábban Ki Mit Tud?-on különdíjat nyert,  ötödikes   Kovács Pál  olyan szépen  énekelt, hogy a gyereksereg  tapsolni önkéntelenül kezdtek a dal ütemére.

Cseszkó Hanna, Szentgyörgyi Niki, Urvald Fanni az ünnepi műsorban (Fotó: Benkő Sándor)

A Simon iskola diákjai számára minden évben rendeznek helytörténeti napot, hogy megismerjék a város kulturális intézményeit. Idén a negyedikesek a Berzsenyi könyvtárban voltak, az ötödikesek a Savaria Múzeumban, a hatodikosok az Iseumban, a nyolcadikosok a Smidt Múzeumban, a 7. osztályosok  Csöngére kirándultak. A kiállítások az itt szerzett tapasztalataikat, ismereteiket, érzelmi érintettségüket tükrözik, miként tudtak "bevonódni" e helyszínek anyagaiba. A tematikusan rendezett tárlókon kívül különösen érdekesek azok a könyvek, amelyeket az egyes osztályok készítenek élményeikből elsőtől nyolcadikig. Ezeket visszalapozni nem csak egy-két év elteltével érdemes, hanem majd a tíz meg húsz éves találkozókon is. A csöngei utazáshoz kapcsolódóan a diákok  útvonal- és költségtervet  készítettek, valamint  interjúkat, tudósításokat is. Az egyik nyilatkozó azt mondta: Csöngét „egy  barátságos kis falunak képzelem, ahol a lakosság összetart,  az tartja össze őket, hogy egy ilyen nagy költő... ebben a kis faluban élt”. Weöreshez címzett levelében egy diák azt írta: „Az egyik szobában fejhallgatón keresztül hallhattuk az Ön hangját, amint a verseit szavalja. Nagy élmény volt ennyi év távlatából a saját hangját hallani.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!