Szombathely

2013.04.16. 18:04

LMP-fórum az Engels utca törvénybe foglalt átnevezéséről

Ha már törvénybe foglaltatott, hogy az Engels utcát át kell nevezni, legalább kérdezzék meg róla az Engels utcaiakat.

Ölbei Lívia

Ez derült ki kedden kora este a Puskás Tivadar Szakképző Iskolában megrendezett fórumon, amelynek összehívását az LMP szombathelyi csoportja, személyesen Horváth Zoltán, a Lehet Más a Politika szombathelyi önkormányzati képviselője kezdeményezte.

Abban is egyetértettek a megjelent Engels utcaiak, hogy Engelsszel ugyan semmi baj nincsen: "Nagyformátumú ember, húsz nyelven beszélő filozófus volt, akinek a gondolatait természetesen lehet vitatni, de hogy utca ne viselhesse a nevét, erősen kétséges."

Horváth Ferenc: "Boszorkányüldözés, de tudomásul vesszük, hogy változtatni kell. Legyen Gál Ferusz vagy Március 4-e utca" (Fotó: Benkő Sándor)

Pesze, ha már az Országgyűlés tavaly törvénybe foglalta, hogy konkrétan a szombathelyi Engels utcát is át kell nevezni  (mert a törvénycsomag szerint a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez kapcsolható tiltott elnevezések közé tartozik), muszáj az előírásnak eleget tenni. Az Engels utcaiak viszont elvárják, hogy ne a fejük fölött döntsenek; azt pedig nem tartják rendjénvalónak, hogy esetleg dr. Takáts Jenő - a körzet képviselője, dr. Takátsné dr. Tenki Mária elhunyt férje - nevét viselje az utca a jövőben.

Fölmerült többek között Gál Ferusz József neve (a fórumon a fia, Gál Zoltán a család nevében elvetette az ötletet); elhangzott, hogy legyen Március 4-e utca, vagy nevezzék akkor egyszerűen Frigyes utcának. Végül a jelenlévők megállapodtak abban, hogy történészek segítségét kérik álláspontjuk kialakításához. Ha az áprilisi közgyűlésen terítékre kerül az ügy, Horváth Zoltán arra tesz javaslatot, hogy a testület napolja el a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!