Szombathely

2013.06.03. 17:07

Fájdalmas és titkolt betegség

Májusban indult el egy olyan országos túra, amely érinti azt a hét vidéki várost, ahol a pikkelysömör betegséget hatékonyan kezelő biológiai terápia zajlik.

Bajdó Bettina

A szervezők szeretnék, ha az a 150-200 ezer  érintett, aki Magyarországon ettől a betegségtől szenved, kapna  segítséget, illetve támogatást.  Hétfőn délután kettő órára a Markusovszky kórházba vártak mindenkit, akit érdekelt és érintett a téma.  Olyan  betegeket is szívesen láttak, akik eddig még nem mertek a betegségükkel orvoshoz fordulni. 

A pikkelysömör látványos bőrtünetekkel járó, nem gyógyítható, de teljesen tünetmentesíthető, feltételezhetően autoimmun eredetű betegség, amely nem csak fizikailag, hanem lelkileg is komoly terhet ró a betegekre, sok közöttük a depressziós, és magas az öngyilkosok aránya is. Ma Magyarországon 150-200 ezer  érintett beteg van.

Körülbelül ennyien élnek nagyvárosainkban: Pécsett, Miskolcon vagy Szegeden.  A pikkelysömör esetén a bőrben megtalálható immunsejtek és a hámsejtek is  fokozottan aktiválódnak, ami a bőr gyulladásával és a bőr sejtjeinek felgyorsult osztódásával jár. Jellemzője, hogy a bőr egyes jól körülhatárolt területein nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló területek alakulnak ki.

A pikkelyek - vakarás hatására - könnyen leválnak és vérzékeny, vörös, fájdalmas felületet hagynak maguk után. A pikkelysömörben szenvedő betegek legalább 10-15 százalékában a bőrtünetekhez ízületi tünetek is társulnak. Társbetegségként magas vérnyomás,  anyagcserezavar, cukorbetegség és elhízás említhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!